open-navfaktor-logo
search
Apel za spas fudbala
Ucjene sa posljedicama: "Moćnici" iz FSKS krše Statut i prijete klubovima
Fudbal u Bosni i Hercegovine posljednjih mjeseci dotako je dno.
15.06.2021. u 21:45
get url
text

Reprezentacija predvođena Ivaylom Petevom ne pamti kada je posljednji put pobijedila niti postigla gol, a u klupskom fudbalu je opet najvažnije ko ti sudi. Tako je Borac uz očitu pomoć arbitara u proljetnom dijelu sezone pretekao Sarajevo i osvojio šampionsku titulu.

Za to vrijeme fudbalski radnici koji su na odgovornim pozicijama u bh. fudbalu gledaju kako će što duže zadržati svoju fotelju. I umjesto da zaštite, prije svega sport, a onda i klubove iz svojih baza, preko koje su stigli do svih povlastica, "moćnici" se bave matematikom koja će im osigurati što duži ostanak na vlasti.

VEZANI TEKST - Zašto nije održana Skupština FSKS: Braco Hadžiosmanović prozvao Čolpu i Gvozdena

Gledajući Federaciju BiH, vjerovatno je najteža situacija u Kantonu Sarajevo. Nedavno je trebala biti održana redovna Skupština, ali je prolongirala, jer u dva navrata nije bilo kvoruma. Klubovi su na taj način čelnicima FSKS poslali poruku da nešto ne štima...

Nešto ranije Savez sa sjedištem u Sarajevu isključio je iz takmičenja Vrbanjušu, klub kojeg vodi Alija Braco Hadžiosmanović, a koji je simbol fudbala u glavnom gradu. Braco je na ranijim skupštinama, u nekolio navrata prozvao čelnike Saveza, a kazna je stigla ekspresno.

Na adresu redakcije Faktora stiglo je pismo predstavnika nekoliko klubova, koji su podržali Vrbanjušu, te najavili borbu za ozdravljenje fudbala u KS, ali i BiH.

- Poštovani novinari, dragi naši prijatelji. Ovim putem molimo Vas za pomoć u akciji solidarnosti sa FK Vrbanjuša. Klub i sinonim kluba Alija Braco Hadžiosmanović proživljavaju teške trenutke u borbi da ne ugase rad, ali i u borbi sa čelnicima FSKS (Fudbalski savez Kantona Sarajevo) u istjeravanju pravde.

Možemo mi Bracu voljeti ili ne voljeti, ali moramo pokazati respekt prema klubu, jer danas je on a sutra ćemo biti i mi u ovoj poziciji. Molimo Vas da razumijete što ovu molbu nećemo potpisati jer se bojimo odmazde moćnih pojedinaca iz FSKS što može rezultirati raznim problemima do gašenja i naših klubova.

Braco je do sada u svojim medijskim istupima precizno naveo gdje su problemi, ali u svojoj komunikaciji i širini izlaganja nije poentirao pa čak i sa navođenjem konkretnih imena. Ukratko, gdje leže problemi u ovom trenutku.

Za sastanak redovne Skupštine FSKS koji se trebao održati 9. juna 2021. godine, delegati FK Vrbanjuša (Alija Hadžiosmanović) i FK Jug (Dževad Sušić) nisu dobili poziv da prisustvuju i to bez bilo kakvog obrazloženja. Rukovodstvo saveza i administracija u ovom trenutku krše važeći Statut FSKS jer oni mogu samo dati prijedlog o isključenju istih, a delegati Skupštine prihvatiti ili odbiti prijedlog. Rukovodstvo Saveza nije stavilo ni na dnevni red ovu tačku i želi njihovim ne dolaskom u tišini napraviti eliminaciju.

Obzirom da je Braco svojim medijskim istupima prozvao određene odgovorne ljude Saveza pritisak prema njemu je povećan. Mnogi od nas su obećali diskutovati i tražiti njihovo prisustvo, tražiti da glasamo i čak sa prijetnjom da nećemo glasati za finansijski izvještaje.

Umjesto da traže zakonita rješenja, rukovodstvo sa sebi lojalnim klubovima ide iz greške u grešku. Traže dovoljan broj glasova za izvještaj raznim načinima. Prijete klubovima da će biti isključeni zbog dugovanja. Prijete pojedincima disciplinskim prijavama i da će "proći kao i Braco". Obećavaju otpis dugovanja i obećavaju druge nerealne pomoći klubovima kako bi ih pridobili na svoju stranu. Na sceni je klasična trgovina parama Saveza, trgovina utjecajem, prijetnja od moći pozicije i ucjene sa posljedicama.

Ono što je ostalo neprimjećeno i u javnosti je da se predviđena Skupština 9. juna 2021. godine nije održala zbog nedostatka kvoruma. Po Statutu je zakazana naredna Skupština za 24 sata na istom mjestu i u isto vrijeme i opet nije održana zbog nedostatka kvoruma. Uzrok nedolaska jednog broja delegata je strah od odmazde ako budu glasali protiv izvještaja (glasanje je javno), a ne mogu glasati za izvještaj jer su svjedoci da se Savez svakim danom urušava zbog nebrige prema klubovima, zbog COVID-19 ali i zbog nesposobnosti pojedinaca koji obnašaju funkcije po 20 godina u Savezu i imaju svoje interese.

VEZANI TEKST - Sve više nezadovoljnih: Skupština FSKS nije održana ni danas, šta slijedi?

Jedan broj delegata nije ciljano došao zbog preporuka i plana da se ide na zakazivanje treće sjednice po Statutu na kojoj ne treba bilo kakav kvorum. Tako će se lakše usvojiti izvještaj i pokazati neposlušnim gdje im je mjesto.

Nadležna inspekcija je po prijavama već počela kontrolu Saveza i dokumentacije, ali se bojimo da će pravda sporo doći, a bit će pogubno za sve nas i našu budućnost. Po nekim informacijama podneseno je još nekoliko prijava nadležnim institucijama za provjerom rada i finansijskog poslovanja i vjerujemo da će se ustanoviti mnoge nepravilnosti koje su kaznenog karaktera. Pokrenuto je i nekoliko direktnih sudskih sporova koji će u narednom periodu dokazati netrasparentan rad čelnih ljudi, nepotizam, donošenje odluka mimo Statuta i nesposobnost i rukovodstva.

Nezadovoljstvo radom aktuelnog rukovodstva posebno je izraženo od klubova sa velikom tradicijom u Kantonu na svim nivoima i nije isključeno da se traži vrlo brzo sazivanje vanrednih izbora.

Zato Vas molimo da svojim objektivnim pisanjem pomognete ne samo Braci i Japanu, nego svima nama. Obavijestite javnost da nisu održane zakazane Skupštine jer je ta činjenica dovoljna sama po sebi da se upale svi alarmi. Pratite događaje u narednim danima oko Skupštine, oko donesenih odluka o otpisu dugova i druga dešavanja koja mogu izazvati lavinu u cijelom bh. fudbalu. Možda bude i dobar okidač da i ostali u BiH dignu glas jer smo svjedoci stanja - navedeno je u pismu koje su nam dostavili predstavnici klubova u FSKS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.