open-navfaktor-logo
search
Rasteretiti USK
Učestali okršaji migranata sa smrtnim ishodom u Krajini, policija nemoćna, a iz EU-a drže pridike
Dvije osobe su ubijene, a 18 ih je povrijeđeno, od čega ih je u Kantonalnoj bolnici u Bihaću sa teškim povredama zbrinuto 10. Tri su u šok sobi, dok ih je sedam na Odjelu hirurgije.
01.10.2020. u 21:52
get url
text

Epilog je to sinoćnjeg teškog incidenta u bihaćkom naselju Žegar, gdje su se sukobile dvije veće grupe migranata. 

Svi povrijeđeni su tokom prošle noći operisani, a radi se uglavnom o povredama grudnog koša.

Načelnica Centra za urgentnu medicinu ove zdravstvene ustanove Irma Arifović kazala je da su cijelu noć radile tri operacione sale, a da gotovo svakodnevno zbrinjavaju migrante koji imaju teže povrede nanesene oštrim predmetima.

Radi se, kako je navela, uglavnom o ljudima koji se, prema njihovim svjedočenjima, nalaze van organizovanih kampova, u takozvanim divljim kampovima u šumama.

Takav je i privremeni kamp u Žegarskom polju, gdje se sinoć dogodio krvavi obračun. Ovaj kamp nalazi se u samom podnožju Plješevice, gdje su migranti formirali šatorsko naselje, odakle pokušavaju preći državnu granicu s Republikom Hrvatskom.

Policija je dojavu o sukobu dobila od mještana koje su uznemirili metež i zapomaganje.

Prema zvaničnoj informaciji MUP-a Unsko-sanskog kantona, svi povrijeđeni su državljani Pakistana, a policiji su kazali da su ih napali državljani Afganistana, koji su se razbježali po nepristupačnom šumskom terenu, na granici BiH i Hrvatske i policija za njima traga.

Iako su se u javnosti danas pojavile spekulacije da su još dva povrijeđena migranta u međuvremenu preminula, iz MUP-a Unsko-sanskog kantona demantirali su te navode.

Portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić kazao je večeras za Faktor da je situacija trenutno mirna, ali da se sa ovolikim brojem migranata na ovako malom prostoru jednostavno nikad ne zna.

- Situacija se razvija od trenutka do trenutka. To je tako svakodnevno u Unsko-sanskom kantonu u posljednje tri godine, gotovo isključivo se bavimo problemima sa migrantima. Ovo niti je prvi veći sukob, bilo ih je i ranije, imali smo masovne tuče u Biri u kojima su učestvovale stotine migranata, niti je posljednji, sigurno će ih biti i ubuduće, ako se ne nađe neko rješenje da se nekako rastereti ovaj prostor - kazao je Šiljdedić.

Sinoćnji incident izbio je samo nekoliko sati nakon što je od migranata ispražnjen centar Bira, a premijer USK Mustafa Ružnić rekao je kako je on sada definitivno zatvoren.

Oko 80 maloljetnih migranata koji su se tamo nalazili izmješteno je u Đački dom u Borićima i hotel Sedra, gdje borave migranti iz ranjivih grupa.

Ostali migranti su premješteni na lokalitet prihvatnog kampa Lipa.

Međutim, iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja upravlja Lipom, odbili su da prime oko 350 migranata iz Bire, kazavši kako za njihov smještaj nema dovoljno kapaciteta unutar kampa, te su oni proteklu noć proveli na otvorenom.

Šef Misije IOM-a Peter Van der Auweraert na svom Facebook profilu napisao je, kako su "vlasti USK prinudno premjestile oko 350 migranta iz Bire i doveli ih ovdje na livadu u blizini kampa Lipa".

- IOM je uspio primiti samo medicinske slučajeve, ali su ostali ostali na otvorenom. Tužno, nehumano i nepotrebno - napisao je Auweraert.

Zatvaranje Bire osudili su i iz Evropske unije, nazvavši akciju premještanja migranata "neprihvatljivom".


Procjena je da trenutno na području Unsko-sanskog kantona boravi oko 8.000 migranata, a samo tokom današnjeg dana zabilježen je dolazak između 100 i 150 novih.

Kao što je poznato, svi oni po ulasku u BiH nastoje da se domognu Hrvatske i prođu dalje prema Evropskoj uniji. Hrvatska granična policija ih odbija i vraća sa granice, nakon čega svi oni ponovo završe na području ovog kantona.

Često prilikom "gamea" ostaju bez novca i osnovnih sredstava za život, zbog čega su prinuđeni da kradu, otimaju, ulaze u međusobne sukobe i to je stalni izazov za policiju u ovom kantonu.

- S dolaskom hladnog vremena, sve više njih će iz šume silaziti u grad, ulaziti u tuđe kuće, paliti, sukobljavati se i mi ćemo i dalje imati problem - kaže naš sagovornik.

U Bihaću je jučer boravio i v. d. direktora Federalne uprave policije Ensad Korman koji se sastao sa Premijerom Vlade Unsko-sanskog kantona, Mustafom Ružnić, Ministarom unutrašnjih poslova USK, Nerminom Kljajićem i policijskim komesarom Mujom Koričićem.

Kako su rekli iz FUP-a, razmatrani su najefikasniji modaliteti za unapređenje budućeg djelovanja i koordinacije ovih institucija u borbi protiv svih oblika kriminala, s posebnim akcentom na borbu protiv trgovine i krijumčarenja ljudima.

Iz FUP-a su kazali da stoje na raspolaganju sa svim svojim materijalno-tehničkim i ljudskim resursima, a sve u cilju očuvanju sigurnosti u ovom kantonu.

Međutim, postavlja se pitanje šta policija može uraditi u trenutku kad je problem već tu.

Nadležni u Unsko-sanskom kantonu složni su u jednom, sve dok migranti svakodnevno pristižu sa istoka, a zaustavljaju se na zapadu, imat ćemo problem u Bosanskoj krajini.

Problem migranata ne može se riješiti u Unsko-sanskom kantonu, problem migranata može se riješiti samo na Drini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.