open-navfaktor-logo
search
S ljiljanima i zastavama
Učesnici manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2021." prodefilovali Sarajevom
Defileom zastava jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH počelo je obilježavanje manifestacije "Odbrana BiH – Igman 2021."
04.08.2021. u 18:44
get url
text

Učesnici defilea okupili su se na Trgu Prvog korpusa ARBiH na Skenderiji, nakon čega su nastavili šetnjiu gradom, noseći zastave i cvjetove ljiljana.

U defileu učestvuje veći broj djece, a riječ je o stipendistima Fonda "Ikre".  

Učesnici defilea najprije su se zaustavili kod harema Alipašine džamije, gdje su položili cvijeće, nakon čega su se nastavili kretati ka Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, gdje je također položeno cvijeće. Dječiji hor "Princess krofne" izveo je numeru "Djeca su vojska najjača".

Prisutnima se obratila dogradonačelnica sarajeva Anja Margetić, koja je kazala kako se želi mladim generacijama podsjećanjem pomoći da pamte i razumiju žrtvu, kako bismo gradili bolju budućnost u miru.

- U Sarajevu su ubijani njihovi građani, ali i djeca, ali Sarajevo je i grad hrabrih, časnih, prkosnih i ponosnih. Da se sarajevski užas vise nikada nikome ne dogodi, posebno djeci, ne samo našoj, nego djeci cijelog svijeta. Naša obaveza je da podsjećamo, upozoravamo, čuvamo sjećanja, da njegujemo dijete a kroz njega i čovječanstvo - kazala je Margetić.

{$galerijaFotografija}

Nakon obilaska i odavanja počasti na stratištima, prisustvovat će otvaranju manifestacije "Odbrana BiH – Igman 2021." u prostoru otvorenog amifiteatra Multimedijalnog Centra Kovači.

Manifestacija podrazumijeva odavanje počasti, vjerske obrede, te spomen i sjećanje na šehide i poginule borce Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, uz prigodan kulturno-umjetnički program, okrugli sto i druge sadržaje.

Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnju manifestaciju organizatori su programski prilagodili i u određenim sadržajima reducirali.

Centralni program manifestacije bit će upriličen večeras na platou vanjskog amfiteatra MC Kovači. Predviđena su obraćanja predsjedavajućeg i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Planiran je i koncert kao prilika za prisjećanje na patriotske pjesme.

Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i trenutni vršilac dužnosti ministra kazao je da je ovogodišnja manifestacija priređena u skladu sa mjerama kriznih štabova.

- U Memorijalnom centru Kovači smo za večeras pripremili performans sa Sarajevskom filharmonijom i pozivam vas da dođete - kazao je Terzo.

Bitka na Igmanu jedna je od najznačajnijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH, to nije dozvoljeno.

Manifestacija, čiji je moto "Dođi i posvjedoči", zbog COVID-19 i opasnosti od širenja virusa, i ove godine se održava pod motom "Ostani kući i posvjedoči".

IMG_20210804_172357.jpg
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.