Ovaj slučaj, podsjetimo, još nije dobio svoj epilog, niti je protiv bilo koga, zasad, podignuta optužnica.

VEZANI TEKST - Selimović saopćio da je ubistvo sarajevskih policajaca rasvijetljeno što se MUP-a tiče, novinari nisu mogli ništa pitati

Ono što je javnosti poznato, iz izjava advokata osumnjičenih, u vezu s ubistvom Šehovića i Vujinovića dovode se Aleksandar Macan, Sava Marinković, te Marko Trifković, zvani Žižan. Sva trojica su trenutno u pritvoru i čekaju podizanje optužnice.

Za razliku od Tužilaštva za koje je istraga, barem zvanično, i dalje u toku, MUP Kantona Sarajevo, odnosno policijski komesar Nusret Selimović, još u novembru prošle godine je saopćio da je, što se njih tiče, slučaj ubistva policajaca rasvijetljen.

Selimović je tada javnosti obznanio da su Tužilaštvu KS podnijeli dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu "protiv više osoba za koje, prema prikupljenim dokazima, postoji osnov sumnje da se mogu dovesti u vezu ubistvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića".

Iz Tužilaštva su tada reagirali burno, saopćivši da "rasvjetljavanje krivičnog djela sa policijskog aspekta ne znači istovremeno da je u slučaju prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih se moze donijeti tužilačka odluka".

VEZANI TEKST - Tužilaštvo KS o Selimovićevom pressu: Istragu vodimo mi, od MUP-a očekujemo da postupa po našim naredbama

U jučerašnjem saopćenju iz MUP-a KS ističu kako je "Selimović, odmah po preuzimanju ove funkcije, kao jedan od apsolutnih prioriteta u radu Uprave policije postavio intenziviranje rada na preduzimanju svih neophodnih mjera i radnji u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela teškog ubistva policijskih službenika Šehović Adisa i Vujinović Davora, te identifikaciji i pronalasku izvršilaca ovog gnusnog zločina".

- S tim u vezi, formiran je poseban tim istražitelja Uprave policije koji je, pod direktnim nadzorom postupajućih tužitelja Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa drugim domaćim i međunarodnim policijskim agencijama i institucijama, poduzimao neophodne istražne i druge aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovog teškog krivičnog djela. Službenici Uprave policije koji su bili članovi posebnog istražnog tima tom prilikom iskazali su visok stepen profesionalizma, lične hrabrosti, kreativnosti, samoinicijativnosti, odgovornosti i stručne sposobnosti tokom provođenja ove izuzetno zahtjevne i složene istrage, te su na taj način dali nemjerljiv i izuzetan doprinos rasvjetljavanju i dokumentovanju predmetnog krivičnog djela i identifikaciji lica osumnjičenih za izvršenje istog - navode iz Uprave policije MUP-a KS.

VEZANI TEKST - Vanredna konferencija povodom ubistva policajca u Sarajevu

Iz ovog saopćenja Uprave policije MUP-a KS stiče se dojama da do dolaska Selimovića slučaj ubistva policajaca niti je bio proioritet, niti je ko šta radio na istrazi slučaja, iako je javnosti poznato da to nije bilo tako. Podsjetimo da je odmah nakon ubistva policajaca iz Uprave policije saopćeno da je taj slučaj apsolutni prioritet, da će se "prevrnuti sve da se pronađu ubice", kao i da je odmah formiran mješoviti tim koji su činili pripadnici MUP-a KS, SIPA-e, FUP-a, MUP-a RS-a, ali i drugih partnerskih agencija koje su radile na ovom predmetu.

Valja napomenuti i da je Tužilaštvo KS svojevremeno Nezavisnom odboru za izbor i reviziju policijskog komesara dostavilo dopis u kojem se, između ostalog, požalilo "da je rasformiran istražiteljski tim u okviru MUP-a KS u ključnoj fazi rada na predmetu, potom zbog neblagovremenog postupanja po ostalim naredbama Tužilaštva, za koju neefikasnost ne postoje pismeni razlozi u spisu predmeta, nepotpisivanju plana aktivnosti sa SIPA-om od predstavnika MUP-a KS, samoinicijativnom dostavljanju dopune izvještaja od MUP-a, što je učinjeno bez konsultacija sa postupajućim tužiteljicama, koje su smatrale da je takvo postupanje preuranjeno".

VEZANI TEKST - Tužilaštvo KS o opstrukcijama: MUP rasformirao tim za istragu ubistva sarajevskih policajaca u ključnoj fazi

- Pored novčanih nagrada, u skladu sa Pravilnikom o priznanjima, pohvalama i nagradama organizacionim jedinicama i uposlenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprave policije, policijski komesar je donio rješenja o dodjeli pojedinačnih priznanja i nagrada, te će policijskim službenicima, članovima navedenog tima, biti dodijeljene zlatne policijske značke i pištolji sa posvetom, dok će državnom službeniku biti dodijeljen ručni sat sa posvetom za doprinos u uspješnoj realizaciji ovog složenog zadatka.

Ovo je samo jedan od primjera pravilne procjene i opredjeljenja menadžmenta Uprave policije, koji je uz nesebično, profesionalno i požrtvovano djelovanje angažovanih istražitelja, doveo do konačnog rasvjetljavanja ovog teškog zločina prema našim policijskim službenicima - navode u saopćenju iz MUP-a KS.

U tom smislu, dodaju dalje, "policijski komesar ponovo naglašava svoju ličnu, ali i institucionalnu opredijeljenost da u svom budućem radu i djelovanju policija ostane potpuno nezavisna, sposobna da se odupre svim vrstama negativnih utjecaja i pritisaka, svakodnevno podižući svoj profesionalizam na viši nivo, posebno fokusirana na krivična djela u oblasti organizovanog kriminala i korupcije, što će zasigurno omogućiti stvaranje povoljnijeg sigurnosnog ambijenta, kako u Kantonu Sarajevo, tako i u cijeloj našoj državi".