Istina, Cvijanović je za razliku od svog šefa bila pristojnija, bez primitivnih ispada tako svojstvenih političkom profilu Dodika.

No to ne znači da Cvijanović nije ostala na onoj istoj matrici koju forsira Dodik u kojoj je već odavno anahrono državno rješenje skovano u američkoj vojnoj bazi u jesen 1995. godine ustavni okvir za BiH do sudnjeg dana.

Zdušno ju je pratio i Milanović kazavši kako "je Dejton temelj BiH i u hrvatskom je interesu, a mislim i u interesu pravde i prava, da se to ne dira".

- Jer ako se bude dirao, iz toga može izići samo zlo - poručio je Milanović.

Također, nije nikakvo iznenađenje što je Cvijanović dozvolila Milanoviću da o Predsjedništvu BiH i njegovom članu Željku Komšiću, izabranom po važećim zakonima susjedne suverene države, još jednom govori s omalovažavanjem pred brojnim kamerama i novinarima. 

VEZANI TEKST - Milanović se sastao sa Cvijanović: BiH je subjekt međunarodnog prava temeljen na Dejtonu, Hrvati nisu manjina

- Gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata. Hrvati bi trebali imati svog predstavnika. U kontaktu sam s gospodinom Denisom Bećirovićem.

Razgovarali smo o tome da bi nakon ove posjete Zagrebu došao i gospodin Bećirović. Nažalost, drugi formati ne dolaze u obzir - kazao je Milanović potvrdivši još jednom kako ne poštuje zakonski izabrane organe vlasti susjedne suverene države.   

Cvijanović je, brže bolje, da ne bi dobila ukor od svog šefa hitnim SMS-om iz Laktaša, a dobila plus kod Milanovića, ali i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, poručila kako "ne može komentirati kakav odnos ima Hrvatska prema nekom dužnosniku, ali da poštuje svačiji stav i opredjeljenje prema bilo kome".

Slučajno ili ne, Milanović i Cvijanović nisu, barem javno, govorili o ruskoj agresiji na Ukrajinu, ali se sa velikom sigurnošću može ustvrditi da im se podudaraju stajališta. Na zadovoljstvo vjernog kurira Moskve.