Petak, 19.08.2022.
FOTO: Anadolija

U Varšavi počelo obilježavanje 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata

Skupu prisustvuju i potpredsjednik SAD-a Mike Pence

U Varšavi je počelo obilježavanje 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata, a program je zvanično otvorio poljski predsjednik Andrzaj Duda.

Povodom obilježavanja njemačke invazije na Poljsku, koja je počela Drugi svjetski rat, danas se u Varšavi održava skup na kojem učestvuju i predsjednik i kancelarka Njemačke Frank-Waltera Steinmeier i Angela Merkel.

Skupu prisustvuju i potpredsjednik SAD-a Mike Pence, potpredsjednik Turske Fuat Oktay i čelnici brojnih država.

Ceremonija je počela intoniranjem poljske himne i podizanjem zastava na Pilsudskom trgu u Varšavi koja je simbol nacističkog razaranja tokom Drugog svjetskog rata koji je počeo na današnji dan 1939. godine.

Jutros su održane i komemoracije tačno u vrijeme nacističkog napada na Poljsku, a njemački predsjednik Steinmeier se izvinio Poljskoj za zločine koje su nacističke snage počinile.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki podsjetio je na gubitke koje je Poljska pretrpjela tokom Drugog svjetskog rata i kazao da je potrebno obnoviti zahtjev za odštetu od Njemačke.

Morawiecki od dolaska na vlast već duže od tri godine najavljuje da će od zvaničnog Berlina tražiti odštetu, a njemačke vlasti pak tvrde da je pitanje odštete iz Drugog svjetskog rata odveć zatvoreno pitanje.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh