open-navfaktor-logo
search
Ministar Jurić potvrdio
U Tuzlu stigle vakcine iz Srbije: Mali broj zainteresiranih, proširena lista prioriteta
U Tuzlanski kanton (TK) do sada je stiglo nešto više od 40 hiljada doza vakcina protiv koronavirusa, a dvije doze vakcina primilo je više od 20 hiljada ljudi, saopćio je danas ministar zdravstva TK Božo Jurić.
01.07.2021. u 15:22
get url
text
Ministar zdravstva TK Božo Jurić
Ministar zdravstva TK Božo Jurić

- Još teče vakcinacija prioritetnih skupina, starijih od 60 godina te hroničnih bolesnika mlađih od 60 godina - rekao je Jurić.

U Tuzlu je stigla donacija Vlade Srbije od pet hiljada doza vakcina AstraZeneca.

- Te vakcine nisu stigle državnim ni federalnim mehanizmima, pa je TK u mogućnosti da vrši raspodjelu na osnovu naših odluka. Donijeli smo odluku da vakcine budu upotrijebljene za vakcinaciju uposlenika Ministarstva unutrašnjih polova (MUP) i Uprave policije TK, prosvjetnih radnika i studenata pete i šeste godine medicine, veterinarima, inspekcijskim službama, medijskim radnicima i tako dalje - kaže Jurić.

Za vakcine iz Srbije u TK se prijavilo nešto više od tri hiljade ljudi, pa je lista prioriteta proširena s obzirom na to da je na raspolaganju pet hiljada doza.

- Obuhvatili smo i studente treće i četvrte godine medicine, studente farmaceutskog i edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, pripadnici sudske policije i civilne zaštite, radnici u matičnim uredima te oni koji rade s umrlima na području TK - dodao je Jurić.

U TK se u domovima zdravlja i ambulantama za vakcinaciju prijavljeno oko 33 hiljade ljudi, uglavnom starijih i hroničnih bolesnika, a putem online platforme prijavilo se preko 20 hiljada ljudi.

- TK ima 445 hiljada stanovnika prema zadnjem popisu. Kada izuzmemo mlađe od 18 godina, a uzmemo da je za imunizaciju potrebno vakcinisati 70 posto stanovništva, dođemo do podatka da oko 250 hiljada stanovnika TK treba da se vakciniše. Ako pogledamo broj prijavljenih, zaista možemo reći da zainteresiranost nije takva kakva bi se mogla očekivati - kaže ministar Jurić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.