Predsjednik Organizacijskog odbora, jedan od nekadašnjih komandanata Brigade Fahir Čamdžić, ukazao je na ogroman značaj te brigade za odbrambeno-oslobodilački rat 1992-1995, s obzirom na to da "nije izgubljen nijedan pedalj oslobođene teritorije".

- Posebnu zahvalnost za pomoć i podršku upućujem svima onima koji su doprinijeli da postojanje ove brigade i njeni veliki uspjesi ne padnu u zaborav - kazao je Čamdžić.

Ističući da je kroz tu brigadu prošlo više od 3.200 vojnika, Čamdžić je naglasio da je "za temelje slobode živote dalo 136 boraca, dok je 450 ranjeno".

- Iz svog sastava, Brigada je iznjedrila 11 "Zlatnih ljiljana" i jednog dobitnika ratnog priznanja "Srebrni štit" - kazao je.

Manifestacija na kojoj je, uz kratko obraćanje zvanica, položeno cvijeće, te upućena dova poginulim borcima, održana je u organizaciji demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata, te uz podršku Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK), Općine Travnik i Medžlisa Islamske zajednice Travnik.

Odavanje počasti svima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH započelo je nekoliko dana ranije, pa je proteklih dana upriličena posjeta mezarjima.

306. brdska brigada Armije RBiH formirana je 22. decembra 1992. godine, te je u svom početnom sastavu imala četiri bataljona.

Osim odbrambeno-oslobodilačkih zadataka, ova brigada učestvovala je na ratištima širom BiH.