Rekonstrukciju dijela hale finansira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Radove na objektu obišao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, saopćio je FMROI.

Sa direktorom Memorijalnog centra  Emirom Suljagićem i predsjedavajućim Upravnog odbora Memorijalnog centra Ševketom Hafizovićem razgovarao je o dinamici izvođenja radova. 

- Projekat rekonstrukcije i sanacije Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari je jedan od najznačajnijih projekata Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Pored rekonstrukcije objekta bivše fabrike akumulatora završeno je i vanjsko uređenje uz Memorijalni centar. Ministarstvo je jedan od najvećih investitora u rekonstrukciji Centra i to jedna zaokružena cjelina koja će biti završena sredstvima Vlade Federacije BiH - ističe Ramić.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić ističe značajan doprinos Ministarstva.

- Postajemo regionalni centar za istraživanje i proučavanje genocida zahvaljujući našim prijateljima i partnerima. Jedan od naših najvećih prijatelja je minister Edin Ramić. Pokazao je to kroz nekoliko projekata neophodnih za nesmetan rad Memorijalnog centra. Danas zajedno gledamo kako se jedan od takvih projekata privodi kraju, a to je nova fasada na najvažnijem i najvećem objektu Memorijalnog centra. Projekat vrijedan preko million i šesto hiljada konvertibilnih maraka govori koliko je Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice još jednom uložilo u budućnost ove institucije - kazao je Suljagić.