Na teritoriji opštine Srebrenica utvrđeno je bjesnilo kod jednog psa, vlasnika Kemala Salihovića. Riječ je o psu rase Posavski gonič koji je bio star tri godine. Ovaj pas bio je nevakcinisan i izvršena je njegova eutanazija, a leš potom poslan na Veterinarski fakultet u Sarajevu radi pretrage na bjesnilo.

- Mi smo uradili obdukciju i histopatologiju. Radi se o teškom obliku virusnog meningitisa i encefalitisa. U neuronima smo ustanovili inkluziona (negrijeva) tjelašca virusa - kazao je za Faktor Amer Alić, patolog sa Veterinskog vakulteta u Sarajevu koji je radio obdukciju.

Bjesnilo nije potvrđeno u Republici Srpskoj posljednjih osam godina i posljednji prijavljen slučaj kod domaćih životinja bio je 2011. godine. Bjesnilo je smrtonosna virusna bolest, manifestuje se upalom mozga i kičmene moždine, prenosi UPS media.

Ljudi oboljevaju nakon ugriza životinje zaražene virusom bjesnila koja može, ali i ne mora imati nikakve simptome bolesti, navodi to veterinar Tešić i dodaje niz preporuka:

- Ukoliko kod životinje primijetite neobično ponašanje odmah obavijestite nadležnu veterinarsku ambulantu. Svi vlasnici su dužni da pse i mačke drže pod kontrolom, tako što se drže u bezbijedno ograđenom prostoru ili pse držati na povodcu, a svi psi i mačke mlađi od tri mjeseca moraju biti zatvoreni i zabranjeno je njihovo kretanje.

Vlasnici su dužni da vakcinišu pse i mačke i da izvrše identifikaciju pasa čipovanjem, te da čuvaju dokaz o sprovedenoj vakcinaciji. Pored toga što vakcinacijom pasa i mačaka ispunjavate svoju zakonsku obavezu, samo na taj način štitite sebe, članove svoje porodice, te ljude u zajednici u kojoj živite", napisao je veterinar u svom obavještenju građanima.