open-navfaktor-logo
search
Lociraju se kontakti
U Srbiji potvrđena britanska mutacija koronavirusa
Britanska mutacija koronavirusa stigla je u Srbiju, izjavio je u nedjelju srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, dodajući da ga je o tome izvijestio ministar zdravstva Zlatibor Lončar.
24.01.2021. u 13:02
get url
text

Putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu, donijela je tu mutaciju, a njen suprug je imao teške simptome. Lociraju se svi kontakti te žene i pokušava ih se izolirati, rekao je Vučić u intervjuu za TV Prva. On je naglasio da Srbija još nije dobila nijednu dozu vakcine iz COVAX programa, a samostalno je nabavila 1,15 miliona vakcina, ali je istaknuo kako je "zabrinut jer je jako teško" nabaviti nove kontingente.

- Danas je teže nabaviti vakcinu nego nuklearno oružje - ustvrdio je Vučić, navodeći kako od ponedjeljka očekuje nove informacije o daljnjoj nabavci ruske vakcine Sputnjik V.

Srbija je, prema njegovim riječima, naručila oko osam miliona doza vakcina, ali je "problem što ih nema". U Srbiji je do subote popodne protiv koronavirusa vakcinisano 163.355 osoba, a za vakcinisanje je posredstvom sistema e-uprave prijavljeno više od pola miliona građana. Srbija koristi tri vakcine - američko-njemački Pfizer-BioNTech, ruski Sputnjik V i kineski Sinopharm.

Prije sedam dana Kina je Srbiji isporučila milion doza vakcina, navodi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.