Četvrtak, 04.03.2021.

Svjetska premijera

U Sarajevu predstavljena "Srebrenica" Mersada Berbera: Veliki slikar na kolekciji radio do posljednjeg dana života

FOTO: Faktor

U Umjetničkoj galeriji BiH, večeras je pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, otvorena izložba "Srebrenica" velikog bh. slikara Mersada Berbera.

- Večeras ćemo se prisjetiti još jednom svake od 8.372 žrtve srebreničkog genocida koje su mučki ubijene. U promociji istine o patnjama i stradanjima nevinih kroz historiju dali su i umjetnici. "Srebrenica" Mersada Berbera, čije djelo odavno pripada svjetskoj sceni, univerzalno je svjedočanstvo o genocidu s kraja 20 stoljeća. Pred nama je jedna velika izložba, možda i najznačajnija koju je Berber ostavio iza sebe, sa željom da zlo napokon bude zaustavljeno. Da se više nikome i nikada ne ponovi Srebrenica. U to ime otvaram večerašnju izložbu - kazao je predsjedavajući Džaferović.

U pitanju je svjetska premijera 40 slika selektiranih iz Berberove monografije "Srebrenica", na kojim je naš cijenjeni umjetnik radio do posljednjeg dana svog života, s namjerom da odgovori na veliku ljudsku tragediju s kraja 20. stoljeća. 

Kroz formu alegorije ispričao je priču o genocidu čiji su junaci figure preuzete iz mitova, ali i stvarnog života. Tu se preklapaju slike mrtvačkih glava i leševa s nekim sasvim drugim i dalekim svijetom mitova, legendi, sjećanja na jednu, na neki način, zaboravljenu zemlju – Bosnu.

- Ovo je kapitalno djelo mog oca kao trajno svjedočanstvo da se genocid nikada ne ponovi - kazao je Ensar Berber, sin velikog bh. slikara.

Izložba se održava u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici, a njeno predstavljanje nakon Sarajeva, planirano je za Istanbul i Washington. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh