open-navfaktor-logo
search
Uprkos osudama
U Sarajevu danas misa za žrtve Bleiburga
Počasni blajburški vod najavio je na za danas održavanje nekoliko događaja za žrtve Bleiburga među kojima je i misa u Sarajevu.
16.05.2020. u 07:59
get url
text

Iz ovog udruženja su naveli da zbog pandemije koronavirusa nije bilo moguće pripremiti centralnu komemoraciju na Bleiburškom polju u Austriji, pa će se ona održati na više mjesta u Austriji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Prema programu, danas u 12:15 sati održat će se sveta misa u katedrali Srca Isusova u Sarajevu koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. MUP Kantona Sarajevo objavio je da će omogućiti nesmetano odvijanje mise, a od devet sati pa do završetka mise blokirat će ovo područje za motorna vozila i pješake.

Najavu održavanja mise u Sarajevu u sklopu obilježavanja 75. godišnjice blajburške tragedije osudio je veliki broj političara u BiH uključujući sva tri člana Predsjedništva BiH, gotovo sve veće politike stranke čije je sjedište u Sarajevu, a oštro su reagirali i Židovska zajednica BiH, Pravoslavna crkva te ambasada Izraela u BiH.

Oni smatraju kako je misa zapravo paravan za rehabilitaciju NDH i ustaša koji su tokom Drugog svjetskog rata počinili brojne zločine u Sarajevu u kojem je od 1941. do 1945. godine ubijeno više od deset hiljada građana.

U istom terminu kad se održava misa, u sarajevskom naselju Marijin Dvor najavljen je protest SABNOR-a, ali i drugih grupa građana u Sarajevu zbog održavanja mise.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.