Iz ovog udruženja su naveli da zbog pandemije koronavirusa nije bilo moguće pripremiti centralnu komemoraciju na Bleiburškom polju u Austriji, pa će se ona održati na više mjesta u Austriji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Prema programu, danas u 12:15 sati održat će se sveta misa u katedrali Srca Isusova u Sarajevu koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. MUP Kantona Sarajevo objavio je da će omogućiti nesmetano odvijanje mise, a od devet sati pa do završetka mise blokirat će ovo područje za motorna vozila i pješake.

Najavu održavanja mise u Sarajevu u sklopu obilježavanja 75. godišnjice blajburške tragedije osudio je veliki broj političara u BiH uključujući sva tri člana Predsjedništva BiH, gotovo sve veće politike stranke čije je sjedište u Sarajevu, a oštro su reagirali i Židovska zajednica BiH, Pravoslavna crkva te ambasada Izraela u BiH.

Oni smatraju kako je misa zapravo paravan za rehabilitaciju NDH i ustaša koji su tokom Drugog svjetskog rata počinili brojne zločine u Sarajevu u kojem je od 1941. do 1945. godine ubijeno više od deset hiljada građana.

U istom terminu kad se održava misa, u sarajevskom naselju Marijin Dvor najavljen je protest SABNOR-a, ali i drugih grupa građana u Sarajevu zbog održavanja mise.