open-navfaktor-logo
search
Pripadnik ISIS-a
U SAD deportiran strani terorist koji se nalazio na ničijoj zemlji između Turske i Grčke
Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu pojasnio je kako je pripadnik ISIS-a koji je nekoliko dana proveo na ničijoj zemlji između Turske i Grčke avionom deportiran u SAD
15.11.2019. u 17:14
get url
text

Pripadnik terorističke organizacije ISIS koji je nekoliko dana čekao na ničijoj zemlji između Turske i Grčke, deportovan je u Sjedinjene Američke Države (SAD), saopćio je ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu. 

Američki državljanin jordanskog porijekla Muhammad Darwis B. u ponedjeljak je deportiran iz Turske kao terorist ISIS-a, a nakon što je uhvaćen u Siriji. 

Vlasti Grčke nisu mu dozvolile ulazak u tu zemlju te je nekoliko dana proveo u tampon zoni između turskog graničnog prelaza Pazarkule i grčkog graničnog prelaza Kastanies. 

Bilo mu je dozvoljeno da spava u vozilu turske granične službe, obezbijeđena mu je hrana, a ujutru je poslan nazad u tampon zonu. 

Soylu je u Ankari govorio i o uhvaćenoj osobi, za koju je ranije rečeno da je bila bliska s vođom ISIS-a Abu Bakrom al-Baghdadijem.

- Mogu samo reći da je riječ o osobi koja je izvela velike napade u Evropi i Turskoj. Ispitivanje traje - rekao je Soylu ne otkrivajući identitet osobe.

Govorio je i o izručenju terorista ISIS-a.

- Danas je jedan Amerikanac, koji se nalazio na granici između nas i Grčke avionom iz Istanbula deportovan u Ameriku - rekao je Soylu.

Pojasnio je kako su ukupno tri strana terorista danas deportirana iz Turske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.