open-navfaktor-logo
search
Pješaci u strahu
U RS-u predviđene kazne za prekršaje pri vožnji romobila, policiji u FBiH "vezane ruke"
Entitet Republika Srpska je zakonski regulisao kretanje električnih romobila, a u većem entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine to još nije ozakonjeno. Kako su nam rekli u Ministarstvu prometa i komunikacija Vlade FBiH, to se neće ni uraditi i čekaju usvajanje zakona na državnom nivou.
18.07.2022. u 07:51
get url
text

Sve više romobila na trotoarima, biciklističkim stazama, ulicama dovodi do povećanje konfliktnih situacija sa ovim učesnicama u saobraćaju. Dolazi do saobraćajnih nesreća i do ugrožavanja sigurnosti pješaka, koji najviše stradaju i strahuju od nečujnih romobila. Policija je imala puno pritužbi pješaka na kretanje električnih romobila po trotoaru, odnosno na preveliku brzinu. Žalili su se da im je ugrožena sigurnost u saobraćaju, ali su policiji ruke bile vezane.

Sada je policiji u RS-u data mogućnost da reaguje i sankcioniše prekršaje građana koji se voze rombilom jer je to zakonski uređeno, dok su policiji u FBiH "vezane ruke" i ne mogu reagovati jer to nije zakonski regulisano i čekaju da se zakon usvoji na državnom nivou.

U manjem bh. entitetu iz tog razloga zakonom je propisana kategorizacija, uvjeti i način kretanja električnih romobila na javnim površinama.

- Između ostalog vlasnik romobila ima obavezu da ga "registruje" i plati 20 KM za identifikacionu potvrdu i naljepnicu. Osoba koja koristi električni romobil mora posjedovati potvrdu i naljepnicu i da ima više od 14 godina da bi mogla upravljati romobilom. Treba imati i potvrdu o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja, te za vrijeme vožnje nositi zakopčanu zaštitnu kacigu - pojasnili su iz Ministarstva saobraćaja i veza RS-a.

Osim svojevrsne registracije, Zakon je za vlasnike električnih romobila po trotoaru regulisao i brzinu, pa se tako na po trotoaru mogu kretati brzinom do šest kilometara na sat, a za svaku bržu vožnju vozači romobila moraju da koriste saobraćajnicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.