Roditelji djece ogorčeni su jer taj problem traje već duže vrijeme. Grijanje u školi nije radilo od marta 2020., a u februaru ove godine roditelji su, kako su nam ispričali, čak i organizirali protetse. Upravi škole, kako su nam kazali, više ništa ne vjeruju.

- Skoro sva djeca u školi su bošnjačke nacionalnosti. Uvijek im taj sistem grijanja nekako zakaže kad je u pitanju područna škola u Potočarima. Međutim, to se nikad ne dešava u centralnoj školi u Srebrenici. Mi više njima i ne vjerujemo. Jedno pričaju, drugo rade. Imali su cijeli raspust da riješe problem ukoliko je on postojao, ali nisu i sada nas opet, kada je hladno, dovode u istu situaciju – kazala je za Faktor Adisa Omerović, majka dvoje djece koja nastavu pohađaju u područnoj školi u Potočarima i predstavnica roditelja djece iz šestog razreda.

Nemaju osnovne stvari za nastavu

Prema njenim riječima, isti problem bio je i prošle godine, a tada su, osim zbog situacije sa grijanjem, djeca online nastavu pohađala i zbog korone.

- Oni su također gotovo čitavu godinu bili na online nastavi iz razloga što nisu imali grijanja i što je kovid bio tu. Evo sada nije kovid, djeca nam ne idu u školu, već će oni to nadoknaditi tamo nekad, možda kada budu trebali biti na raspustu – istakla je.

Omerović je dodala kako su se silne donacije do sada slile u Potočare na osnovu djece, ali da njihova djeca nemaju ni osnovne stvari za nastavu, poput lopte za tjelelesni odgoj.

- Šta se donacija slilo, mogli su školu pozlatiti, a ne ovako da nemaju grijanja. Naša djeca nisu socijalni slučajevi, ona samo traže neke minimalne i osnovne uslove da mogu da pohađaju nastavu. Koliko je kriva direktorica škole, toliko su krivi i rukovodioci područne škole u Potočarima. Djeca iz škole dolaze s usnicama i rukicama modrim od zime – naglasila je.

Dodala je kako, između ostalog, iz škole uporno navode da za ovu situaciju niko nije kriv.

- Kako da naša djeca sutra žele ostati ovdje? Rađati svoju djecu ovdje u Srebrenici, da prolaze sa njima kao mi sada sa svojom? Za nas ovdje nema budućnosti iako želimo biti na svojim ognjištima – zaključila je Omerović.

Predstavnici roditelja djece iz područnog odjeljenja u Potočarima uputili su dopis javnosti u kojem navode da neko svjesno ugrožava zdravlje njihove djece.

- Ne treba Bosnjačkoj djeci donacija, jer to svakako pojedinci koriste za svoju ličnu promociju i govor, kao da su oni pomogli. Molimo vas, ne šaljite to. Našoj djeci samo trebaju tople učionice i sala za fizičko vaspitanje. Iako je direktorica škole u septembru tvrdila da je grijanje riješeno, sad tvrdi suprotno. Da kojim slučajem u Potočare ide 140 povratnika druge nacionalnosti, na sva zvona bi se zvonilo kako su ugrozeni, ali kome su bitni Bošnjaci? – naveli su, između ostalog, roditelji djece u svom dopisu.

Problem će biti riješen

Pokušali smo kontaktirati Snježanu Jandrić, direktoricu škole, radi pojašnjenja oko problema s grijanjem, međutim, ona nije bila u prostorijama škole.

Direktorica je ranije uputila dopis Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske u kojem traži saglasnost da se organizuje online nastava u područnom odjeljenju u Potočarima, zbog rekonstrukcije mreže na instalaciji grijanja.

Ministarstvo je dalo saglasnost da se od 12. do 15. oktobra obustavi nastava s kako bi se riješio taj problem.

- Škola je dužna isplanirati nadoknadu nedostajućih nastavnih dana - navedeli su iz Ministarstva.

Jandrić je za Srnu kazala da je sprovedena zakonska procedura i izabran izvođač radova za temeljnu sanaciju sistema grijanja i zamjenu cjevovoda od kotlovnice do školske zgrade.

Ona je dodala da će u ovih nekoliko dana biti okrečene neke prostorije u školi, te zamijenjena vrata na toaletima.

- Svi radovi će do ponedjeljka biti završeni i riješen višegodišnji problem sa grijanjem. Učenici će konačno nastavu u školi u Potočarima pohađati u uslovima koji zadovoljavaju propisane kriterijume i omogućavaju bezbjedno održavanje nastave - rekla je Jandrić.