open-navfaktor-logo
search
Reakcije
U Palestini i Jordanu protesti protiv američkog takozvanog mirovnog plana
Hiljade Palestinaca i Jordanaca okupili su se u utorak navečer na protestima nakon što je američki predsjednik Donald Trump iznio takozvani mirovni plan koji naziva ”sporazumom stoljeća“.
28.01.2020. u 21:10
get url
text

Demonstranti u Gazi, Ramallahu i Ammanu istakli su zastave Palestine i uzvikivali slogane protiv američkog plana kojeg Palestinci odbacuju.

U Gazi su demonstranti svoj bijes zbog takozvanog sporazuma izrazili paljenjem izraelskih zastava i fotografija američkog predsjednika Donalda Trumpa. Palili su i gume kako bi poručili da odbacuju pomenuti plan.

Na Zapadnoj obali protesti su izbili na nekoliko mjesta, većinom u Ramallahu, Qalqily i al-Khalilu.

Protesti su prerasli u sukobe s izraelskim snagama koje su na demonstrante otvorile vatru, ali nema informacija o ranjenima.

U glavnom gradu Jordana, Ammanu, stotine ljudi su se okupile nedaleko od američke Ambasade i uzvikivali slogane protiv Trumpovog plana. Washington su optužili da podržava izraelski teror protiv palestinskog naroda.

Među detaljima Trumpovog plana je i to da će Jerusalem ostati Izraelov nedjeljivi glavni grad.

Plan ne zadovoljava ni osnovne zahtjeve palestinske strane, uključujući pravo na povratak palestinskih izbjeglica koje su zbog konflikta bile primorane napustiti svoje domove.

Trumpov takozvani mirovni plan odbacili su i Hamas i Fatah poručujući kako će se snažno usprotiviti planu. 

Također, ministar vanjskih poslova Jordana Ayman Safadi upozorio je kako će jednostrani potezi Izraela sa ciljem promjene stanja na terenu imati opasne posljedice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.