open-navfaktor-logo
search
Opozicija napustila salu
U NSRS-u zakletvu položili Cvijanović, Dodik i potpredsjednici RS-a
Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta RS Željka Cvijanović položila je danas zakletvu u Narodnoj skupštini RS-a, uoči sutrašnjeg preuzimanja dužnosti u Sarajevu.
15.11.2022. u 16:14
get url
text

U govoru pred zastupnicima NSRS-a ona je kazala da će njena odgovornost biti poštovanje institucija RS-a, da će imati tijesnu saradnju sa predsjednikom RS-a, NSRS-a i Vladom RS-a.

- Vodeći računa o interesima RS-a, njenim ustavnim nadležnostima, da živimo svoji na svome i da nikome ništa ne želimo uzeti, ali da branimo ono što je naše... Odlazim ispružene ruke prema svima onima koji se pridržavaju Ustava i mogu da im budem dobar saradnik – kazala je Cvijanović.

Rekla je da pred njom stoje veliki izazovi, ali i veliki poslovi.

Nakon nje zakletvu su položili i novoizabrani predsjednik RS-a Milorad Dodik i potpredsjednici RS Ćamil Duraković i Davor Pranjić.

Opozicija je napustila salu tokom polaganja zakletve.

Narodna skupština RS-a usvojila je danas i odluku da će i u naredne četiri godine u rukovodstvu sjediti četiri potpredsjednika Skupštine. Međutim, danas nije bilo prijedloga kandidata za ove pozicije.

Milorad Dodik je ranije već objelodanio da će jedan potpredsjednik NSRS-a biti iz najveće opozicione partije, a tri ostala – potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda bit će iz SNSD-a, Hrvat također iz SNSD-a, dok će Socijalistička partija odrediti potpredsjednika iz reda srpskog naroda.

Za generalnog sekretara NSRS-a danas je izabran Boran Bosančić (Demos), a za njegovog zamjenika Nebojša Zgonjanin.

Opozicija u RS-u je danas bila protiv odluke da NSRS ima četiri potpredsjednika.

Zastupnik Vukota Govedarica je tokom rasprave rekao da SDS neće podržati ovaj prijedlog odluke.

- Nema nikakve koristi, osim što će biti kadrovsko rješenje i koštati narod naredne četiri godine - dodao je Govedarica.

Mirna Savić – Banjac (PDP) je kazala da potpredsjednik Skupštine RS-a dobija 25 posto na platu, vozača i sekretaricu.

- To nije zadovoljavanje interesa građana, nego partokratija - rekla je Savić – Banjac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.