Ponedjeljak, 25.09.2023.
FOTO: Anadolija

U Novom Pazaru otvoren plato "Hatidža Mehmedović"

Inicijativu gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca da se plato imenuje u tom gradu u čast Hatidže Mehmedović prihvatilo je Gradsko vijeće tog grada, a odluku je donijela Skupština Novog Pazara

U prisustvu velikog broja građana Novog Pazara, članica udruženja “Majke Srebrenice”, te uz zvuke islamske duhovne muzike sa stihovima koji govore o genocidu počinjenom u Srebrenici, otvoren je plato u centru grada, nazvan po nedavno preminuloj predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović.

Plato “Hatidža Mehmedović” zajedno su otvorili prvi čovjek Novog Pazara Nihat Biševac i predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac obraćajući se okupljenima rekao je da Novi Pazar želi na ovaj način dati primjer i ukazati počast na hrabrosti kao i za borbu za istinu nedavno preminuloj predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović.

On je gošćama iz Bosne i Hercegovine, članicama tog udruženja, poručio da u svojoj borbi nisu same, da je pored njihovih familija i prijatelja i grad Novi Pazar sa svojim građanima uz njih.

- Željeli smo na ovaj način da odamo počast majki heroju, ženi borcu za istinu i pravdu. Ovo je priznanje za toleranciju. Grad Novi Pazar je ovim gestom želio da se nikada ne zaborave žene kao što je rahmetli Hatidža, da se ne zaborave žrtve Srebrenice i sve druge nevine žrtve koje su stradale tokom rata, te da se rat nikada i nikome ne ponovi - rekao je Biševac.

Nazivanje platoa u centru grada po rahmetli Hatidži Mehmedović je primjer drugima i velika je hrabrost, obzirom da je Novi Pazar grad u Republici Srbiji, smatra predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

- Znamo da je Srbija bila agresor, prema tome ovo je velika hrabrost - rekla je predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Centralni dio platoa čini fontana sa cvijetom Srebrenice u sredini,  nezvaničnim simbolom genocida počinjenog u Srebrenici.  Bijela boja latica cvijeta predstavlja nedužnost stradalih, zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizuju 11. juli. Idejno rješenje za ovaj projekat uradio je mladi novopazarski projektant  Atila Hamidović.

Podsjetimo inicijativu gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca da se plato imenuje u tom gradu u čast Hatidže Mehmedović prihvatilo je Gradsko vijeće tog grada, a odluku je donijela Skupština Novog Pazara.

Delegacija Novog Pazara prisustvovala je i dženazi Hatidže Mehmedović u Srebrenici.

Ovaj grad joj je i na dan njenog ukopa ukazao posljednju počast. Naime, na više lokacija u Novom Pazaru tog dana istaknuti su transparenti sa porukom: "Neka ti je vječni rahmet, majko šehida".

Otvaranju platoa "Hatidže Mehmedović" prisustvovali su i mnogi aktivisti iz zemlje i regiona, među njima i predstavnici organizacije “Žene u crnom”.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh