open-navfaktor-logo
search
Kadrovske promjene
U NiP-u se priča: Muzur se namjerava povući sa čela TZ, moguća kandidatura za načelnika Ilidže
Povjereništvo Turističke zajednice nije u predviđenom vremenskom okviru izabralo nove organe, ali je zato 14. juna 2019. godine raspisalo javni oglas za prijem 16 novih uposlenika na neodređeno vrijeme
18.09.2019. u 14:28
get url
text

Aktuelni predsjednik Povjereništva Turističke zajednice Kantona Sarajevo (KS) Nermin Muzur se navodno namjerava povući sa te funkcije. Među razlozima koji su doveli do toga da uopće razmatra ovakav potez je, prema informacijama Faktora, neusklađenost zahtjeva i potreba njegove stranke Narod i pravda (NiP) sa zakonskim okvirima djelovanja te institucije.

Muzura je, podsjećanja radi, na čelo Povjereništva Turističke zajednice imenovala Vlada KS 7. februara ove godine, a pri imenovanju je istaknuto da će Povjereništvo, uz saglasnost Ministarstva privrede KS, raspisati izbore za izbor organa Turističke zajednice (Skupština, Nadzorni odbor, Turističko vijeće, predsjednik) u roku od 60 dana.

 

Vlada KS je tek 30. maja 2019. godine, dva i po mjeseca nakon isteka zadatog roka, imenovala novi saziv Skupštine Turističke zajednice, na čelu sa Nihadom Kestendžićem, članom NiP-a i kandidatom te stranke na prošlim Općim izborima za Parlament FBiH.



Skupština Turističke zajednice je 3. jula 2019. godine raspisala javni oglas za izbor i imenovanje Nadzornog odbora. Taj je oglas, međutim, poništen 24. jula te je raspisan novi. Također je poništen javni oglas za izbor članova Turističkog vijeća. 

Povjereništvo Turističke zajednice nije u predviđenom vremenskom okviru izabralo nove organe, ali je zato 14. juna 2019. godine raspisalo javni oglas za prijem 16 novih uposlenika na neodređeno vrijeme.

Također je u međuvremenu podijeljeno oko 700.000 KM, a dio tih sredstava je pripao članovima NiP-a te osobama bliskim zvaničnicima te stranke.

Sudeći prema podacima Registra zaposlenih u javnom sektoru KS, samo osnovna plaća Nermina Muzura na čelu Povjereništva iznosi 2.205 KM. Uz to, Muzur obnaša dužnost zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. U Registru podataka o imovini nosioca javnih funkcija u KS Muzurova imovina nije evidentirana.

Muzur je, podsjećanja radi, na čelo Turističke zajednice KS prvi put imenovan krajem 2016. godine, a za potrebe njegovog imenovanja je čak mijenjan i Statut te institucije, koji je prethodno onemogućavao obnašanje funkcije predsjednika izabranim zvaničnicima u zakonodavnoj vlasti. Sa te je pozicije smijenjen u junu 2018. godine.

Izvori Faktora iz NiP-a tvrde da bi Muzur trebao biti kandidat te stranke na narednim Lokalnim izborima za načelnika Općine Ilidža, što je također jedan od razloga zbog kojih se namjerava povući sa čela Turističke zajednice. Navodno i sam Muzur još vaga u vezi s kandidaturom za načelnika Ilidže, a prema tvrdnjama našeg izvora, aktuelni prvi čovjek TZ ima i neke svoje uvjete koje postavlja pred NiP u slučaju da bude kandidat.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.