Petak, 22.09.2023.
h

Kako je političkom montažom smijenjen turistički ekspert Nermin Muzur

Nakon što je imenovan na osnovu ličnih kompetencija i obimnog iskustva u turističkoj djelatnosti, donedavni direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo prestao je obnašati tu funkciju zbog "politički montirane i stranački motivirane smjene".

Spoznali smo to na osnovu intervjua kojeg je bivši direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo i jedan od ponosnih osnivača, suosnivača "političkog pokreta" Narod i pravda, zajedno sa ljudima koji sa njim čine osnivače tog pokreta, Nermin Muzur dao za portal Klix.

Da je politika pobijedila struku, upozorio je Muzur u vrlo emotivnom istupu, naglasivši da Skupština Turističke zajednice nije usvojila njegov izvještaj u radu jer u njoj sjede tri osobe koje je imenovao ministar i koje "nemaju veze sa turizmom".

Biti smijenjen na osnovu činjenice da su tvoj rad negativnim ocijenile osobe koje "nemaju veze sa turizmom" bi za svakog eksperta u sektoru turizma bila zaista frustrirajuća situacija. Naročito ukoliko se radi o prekaljenom turističkom stručnjaku sa zavidnim iskustvom u toj oblasti, kakav je Muzur.

Aktivnosti Vlade Kantona Sarajevo, predvođene Elmedinom Konakovićem, na osnivanju nove Turističke zajednice započete su u augustu 2016. godine.

- Mi ćemo formirati legalnu Turističku zajednicu – zaključio je Konaković na konferenciji za medije održanoj 10. augusta 2016. godine.

Formiranje legalne Turističke zajednice značilo je ujedno i započinjanje procedure izbora novog direktora te institucije. Tražio se dokazan, sposoban i iskusan stručnjak iz turističke oblasti i takav je, što vam je slučajnost, pronađen baš u neposrednoj blizini tadašnjeg premijera Konakovića.

Muzur i Konaković na fotografiji objavljenoj u novembru 2014. godine

Sudbina je htjela da nekoliko mjeseci nakon što je donesena odluka o osnivanju nove Turističke zajednice Nermin Muzur poželi nadograditi svoje obrazovanje stečeno na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj. Tako je 21. septembra 2016. godine magistrirao na Fakultetu za upravu, a da život zaista piše nevjerovatne scenarije potvrđuje činjenica da je tema njegovog magistarskog rada bila "Uloga organizacijske kulture u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo".

Obavijest o terminu odbrane magistarskog rada Nermina Muzura

Pišući magistarski rad, ovaj je diplomirani profesor sporta, prodavač kozmetike i vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža stekao takvo iskustvo u turističkom sektoru da mu intervencija prijatelja i premijera Elmedina Konakovića nije bila potrebna za izbor na direktorsku poziciju.

- Kada sam saznao da će on biti direktor, skočio sam od sreće – kazao je Konaković u jednom od intervjua govoreći o imenovanju Muzura na mjesto direktora.

Prilika da Turističku zajednicu Kantona Sarajevo vodi stručnjak sa iskustvom stečenim pisanjem magistarskog rada za koji se, igrom slučaja, odlučio nakon što mu je prijatelj i premijer donio odluku o njenom osnivanju, nije se smjela propustiti. Takvu priliku nije smjela ugroziti ni činjenica da je Muzur vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža, a da postojeća Odluka o o standardima i kriterijima za imenovanje predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo predviđa da na tu poziciju ne može biti imenovan izabrani zvaničnik.

Nikakav problem. Tek što se uspješno prizemljio nakon skoka od sreće zbog Muzurovog imenovanja, Konaković je na 84. sjednici Vlade Kantona Sarajevo, održanoj 2. juna 2017. godine, donio Odluku o izmjeni Odluke o standardima i kriterijima za imenovanje predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo, kojom je izbrisana "sporna odredba".

I nakon ovakvog spleta okolnosti, te desetina hiljada turista koji su posjetili Sarajevo baš zbog toga što je Muzur prisustvovao nekom turističkom sajmu u njihovom gradu, uslijedila je politički montirana i stranački motivirana smjena, apsolutno suprotna načinu na koji je imenovan. Praksa u kojoj politika nadjačava struku mora prestati, što je krilatica na kojoj i počiva program "političkog pokreta" u kojem je Muzur osnivač, suosnivač i jedan od ljudi koji čine njegove osnivače, a to su, evidentno je iz navedenih činjenica, njegovi članovi pokazali i u svom praktičnom djelovanju.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh