open-navfaktor-logo
search
Djeluju preventivno
U MUP-u TK analizirali masovno ubistvo u Beogradu: Prisustvo policije u školama na području TK bit će pojačano
Direktor Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona Dževad Korman jučer je sazvao sjednicu Kolegija, na kojoj je analizirano masovno ubistvo koje se dogodilo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.
05.05.2023. u 19:05
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Podsjećamo, 13-godišnji učenik u školi je ubio osmero djece i radnika osiguranja, a ranio je još šestero učenika i nastavnicu.

- Izvršena je analiza nemilog događaja da bi spriječili da se nešto slično dogodi na području TK. Kada su škole u pitanju, mi konstantno provodimo akciju "Škola", koja se odnosi na sigurnost učenika kao pješaka prilikom dolaska i odlaska iz škole, a to istovremeno znači da su policajci za vrijeme nastave prisutni u neposrednoj blizini škola - kaže Denis Fejzić, načelnik Ureda direktora Uprave policije.

Pored policije, dodaje Fejzić, kod događaja poput onog u Beogradu, potrebno je učešće i ostalih instutucija, dakle mora da funkcionira sistem.

- Mi ćemo uputiti incijativu, da se kroz izmjene zakona, odredi period amnestije za one koje ilegalno posjeduju oružje koje se može legalizirati, s ciljem da što manje ilegalnog oružja bude dostupno. Apeliramo i na sve nosioce vatrenog oružja na poštovanje zakona, koji obavezuje da se oružje čuva u metalnim kasama, eventualno drvenim s metalnim okvirom. Također, oružje i municija moraju biti posebno zaključani unutar kasa i niukom slučaju ne smiju biti dostupni neovlaštenim osobama, naročito djeci - kaže Fejzić.

U MUP-u TK jučer je održan i sastanak načelnik Sektora uniformisane policije Nevresa Šiljegovića s komandirima policijskih stanica. Jedan od zaključaka je da se intenzivira prisustvo policijskih službenika u blizini škola na području TK, s ciljem predostrožnosti i povećanja stepena sigurnosti učenika i uposlenika, saopćili su iz MUP-a.

Prema podacima Uprave policije, u toku 2022. godine na području TK evidentirano je 106 krivičnih djela koja su počinili maloljetnici, što je za 35 krivičnih djela ili 49,3 posto više u odnosu na godinu ranije. Broj maloljetnika koji su učestvovali u izvršenju ovih krivičnih djela je 122, što je za 43 ili 54,4 posto više u odnosu na 2021. godinu. U ukupnom broju krivičnih djela, kriminal maloljetnika prosječno učestvuje sa 2,9 posto što je u granicama prosjeka većine evropskih zemalja, gdje bilježe od tri do deset posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.