open-navfaktor-logo
search
Ko će s kim i kako
U Mostaru "ključa": Četiri su kandidata, Izetbegović ne da Čoviću gradonačelnika, Bh. blok nudi svoje
Bh. blok odbio je poziv za današnji sastanak koji im je nedavno u ime Koalicije za Mostar uputio čelnik mostarske SDA Salem Marić.
25.01.2021. u 15:59
get url
text

To je potvrdio predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić koji se oglasio na svom Facebook profilu. 

- S obzirom na poziv na razgovore koji smo dobili od strane Koalicije za Mostar na temu "Zajednički prioriteti u radu gradonačelnika i Gradskog vijeća", obavještavamo predstavnike Koalicije i sveukupnu javnost da mi u Bh. bloku ne možemo prihvatiti predloženi termin za razgovore.

VEZANI TEKST - Nakon 12 godina: Ovo su imena novih vijećnika u Gradskom vijeću Mostara

Iako smo spremni na razgovore sa svim političkim akterima koji će participirati u Gradskom vijeću Mostara smatramo da eventualni razgovori moraju biti bolje pripremljeni s jasnim pregovaračkim timovima. Personalni sastav pregovaračkih timova svih političkih subjekata mora biti jasno definiran i prihvatljiv svim političkim subjektima, zbog inkriminacije pojedinih vijećnika u izbornom procesu, inače nećemo biti u mogućnosti sudjelovati u bilo kakvim razgovorima. Predlažemo da okosnica tih razgovora budu nositelji gradskih lista političkih subjekata koji participiraju u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Ovim putem zahtijevamo da se poziv za pregovore osim na adrese SDP-a, NS-a, šalje i na adresu našeg partnera PMP-a, budući da ćemo zajednički djelovati u pregovorima. Također, napominjemo da ćemo sa zanimanjem pratiti kako će se predstavnici SDA i HDZ-a ponašati u Federalnom parlamentu kada je u pitanju usvajanje amandmana Lane Prlić i Anera Žuljevića kojima se pitanje usvajanja budžeta vraća tamo gdje mu je i mjesto – u Gradsko vijeće Grada Mostara.

Smatramo da novi gradonačelnik ili gradonačelnica mora imati pravo predložiti budžet, a ne da postanu referent platnih naloga nakon što gradski budžet umjesto Gradskog vijeća Mostara usvoji Parlament Federacije BiH. Ishod procedure koja se ovih dana odvija u Parlamentu FBiH bit će bitna odrednica o tome kako će i na koji način Bh. blok razgovarati s ostalim političkim subjektima u Mostaru.

Zbog toga, predlažemo da sačekamo ishod tog postupka te nakon toga organiziramo zajednički sastanak tri najzastupljenije političke opcije (Bh. bloka, SDA i HDZ-a BiH) u Gradskom vijeću Grada Mostara koji, ako postoji dobra volja, mogu osigurati funkcionalnu gradsku administraciju - pojasnio je Zalihić. 

U utrci za novog gradonačelnika Mostara, prema dosadašnjim informacijama, bit će čak četiri kandidata. I to u ime Bh. bloka Irma Baralija (Naša stranka), te kandidat kojeg će predložiti SDPBiH, a u ime Koalicije za Mostar Zlatko Guzin, što će značiti u konačnici tri kandidata Bošnjaka. 

HDZBiH, koji je uz HRS i koaliciju "Ostajte ovdje" osigurao 17 od 35 vijećničkih ruku, ostaje pri jednom kandidatu Mariju Kordiću. Izborom Kordića za gradonačelnika HDZ uvjetuje pregovore sa eventualnim koalicionim partnerima. 

Koalicija za Mostar ima 11 vijećnika, Bh. blok šest i Prva mostarska partija jednog, što je ukupno 18 ruku, odnosno natpolovična većina u Gradskom vijeću. 

Bh. blok sve već izjasnio da neće podržati kandidata za gradonačelnika kojeg nudi Koalicija za Mostar, ali su pozvali ovu koaliciju da podrži njihovog, odnosno sada već njihove kandidate. 

Prije nekoliko dana Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, govoreći o rezultatima izbora u Mostaru za FTV, poručio je da je sve do Mostaraca.

- Ako ne žele da imaju grad slučaja, neka nađu kompromis. Mislim na Mostarce političare. Moraju biti spremni na kompromis. Ne mogu znati samo šta neće i koga neće i šta nije dobro. Da SDA nije bila spremna na kompromis, ne bi ni došlo do izbora.

VEZANI TEKST - Šta se događa u Mostaru: Krivične prijave, krađe glasova, nova brojanja listića sa 60 biračkih mjesta

Dodao je da ne ide da gradonačelnik Mostara nastavi biti Hrvat, vrijeme je da to bude Bošnjak.

– Među njima je Guzin dobio najviše glasova. I zašto tražiti da neko ko je dobio pet ili šest puta manje glasova bude gradonačelnik? Mislim da to treba biti Bošnjak i ne vidim kako bih mogao promijeniti taj stav. Taj kompromis je pretjeran jer bi urušio stav SDA za ubuduće – rekao je predsjednik SDA.

- Ja nisam razgovarao ni sa kim iz Bh. bloka. Zovem ih da se zajedno borimo za funkcionalnu BiH, BiH koja će ići naprijed, a ne da se borimo međusobno za vlast. Bojim se da za sada nema odgovora. Glavni problem za njih u BiH je SDA.

Kazao je da je sa Čovićem neformalno razgovarao i nema nekog pomaka ni po jednom pitanju.

- Čović je spreman na svaki dogovor koji podrazumijeva da HDZ nastavi voditi Mostar. Vrlo učtivo, fino, ali uvijek je dajte to nama, a to se neće desiti - naglasio je Izetbegović.  

S obzirom na trenutnu "zategnutu" situaciju, prema informacijama do kojih je došao Faktor, očekuje se da će najvjerovatnije biti održana konstituirajuća sjednica početkom februara na kojoj će vijećnici preuzeti mandate i položiti svečanu zakletvu, te da će biti prekinuta do postizanja dogovora o većini koja će izabrati novog gradonačelnika. 

Gradonačelnik se ne bira direktno, već će ga birati vijećnici nakon konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća.

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećnika.

U slučaju da u posljednjem krugu dva preostala kandidata dobiju isti broj glasova, gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

Podsjetimo, udruženje HNS u vlasništvu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića podnijela je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH i protiv predsjednika CIK-a Željka Bakalara i ostalih članova ovog tijela. Tužilaštvo HNK je formiralo čak osam predmeta istražujući navodne izborne prevare i malverzacije.

Povodom saznanja i mnogobrojnih prijava u vezi s počinjenjem protivpravnih radnji i aktivnosti u nastojanju da se utječe na rezultate izbornog procesa u Gradu Mostaru, Gradska organizacija SDA Grada Mostara podnijela je krivičnu prijavu protiv nepoznatih ovlaštenih službenih osoba u MUP-u HNK.

Centralna izborna komisija BiH je prije potvrđivanja konačnih rezultata izbora za Mostar naredila ponovno brojanje glasova sa više od pola biračkih mjesta. Mostarci su glasali 20. decembra na 150 biračkih mjesta. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.