Inicijator ideje bio je Samir Gabeljić, koji je kao petogodišnji dječak preživio genocid nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja.

Gabeljić je 15. aprila 2020. godine formirao Facebook grupu, a nakon što je ona dostigla broj od 8.372 člana odlučio je da zvaničnu inicijativu uputi Općini Lukavac. Naišao je, kako kaže, na razumijevanje u Općini Lukavac koja je sa 60.000 KM podržala realizaciju projekta, dok su Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih osoba obezbijedilo 50.000 KM, a Ministarstvo za boračka pitanja TK 20.000 KM.

- Ovo je jedna velika stvar za nas koji smo iz Srebrenice, odnosno generalno iz Podrinja jer genocid u Srebrenici nije samo nad Srebreničanima nego i nad svim ljudima koji su iz Podrinja a koji su se tu u tom momentu slili u Srebrenicu kao zaštićenu zonu UN-a. Ovo je nama velika stvar, ali ja ipak smatram da je ovo više urađeno za buduće generacije, da oni to ne zaborave, da im to bude stalni podsjetnik i trajni pečat - kazao je Samir Gabeljić, inicijator izgradnje spomen-obilježja i ulice u Lukavcu.

Otkrivanje spomen-obilježja i ulice u Lukavcu dolazi nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i zločena, veličanje ratnih zločinaca...

- Bar će se prestati javno negirati onda kada bude kažnjivo. Naravno da oni koji još uvijek smatraju zločince svojim herojima, da oni koji u njima pronalaze uzore za svoju djecu, oni će uvijek negirati genocid i slaviti zločince. Čak su i ponosni na genocid. U većini slučajeva bitno je da se očisti javni medijski prostor, da se očiste javne institucije od negatora genocida, prije svega fašista - kaže Edin Ramić, federalni ministar izbjeglih i raseljenih osoba.

Veliku podršku u implementaciji projekta inicijator plemenite ideje imao je od Općine Lukavac koja je obezbijedila lokaciju, a kasnije i finansijski podržala implementaciju.

- Ovo je poruka da želimo poštovati sve žrtve, a treba imati u vidu da žrtve koje su iz Srebrenice i koje su preživjele genocid da je to nešto posebno, da mi nećemo dozvoliti da se negiranjem genocida gradi bilo kakav odnos u našem društvu. Došlo je vrijeme kada je potrebno priznati i prepoznati sve žrtve, pružiti ruku mira i pomirenja, ali vrlo jasno kazati da oni koji negiraju ove stvari da im nije mjesto u našem društvu - kazao je Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

U Lukavcu je tokom dana organizirano niz prigodnih manifestacija, poput izložbe ilustracija i promocija knjiga, a upriličena je i rekreativna biciklistička trka ulicama grada.