open-navfaktor-logo
search
Posljednja 24 sata
U Kantonu Sarajevo šestero novozaraženih koronavirusom, jedna osoba preminula
U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo na koronavirus bilo je pozitivno šest osoba od 533 testiranih. Od infekcije COVID-19 oporavilo se 14 osoba, dok je preminula jedna.
02.06.2021. u 10:34
get url
text

Od pomenutog broja novozaraženih tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. Trenutno su u KS hospitalizirana 52 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 19, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 33. Na respiratoru su dva pacijenta, i to po jedan na KCUS-u i u Općoj bolnici. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste četiri pacijenta. U protekla 24 sata tri osobe su otpuštene sa hospitalizacije.

U Kantonu Sarajevo danas su zabilježena 232 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.458 osoba, navedeno je u saopćenju objavljenom na internet stranici Vlade Kantona Sarajevo. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.480 osoba zaraženih koronavirusom i 50.972 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 14. I danas se u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" nastavlja imunizacija onkoloških pacijenata, prema spiskovima s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te revakcinacija ranije vakcinisanih osoba.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS ponavljaju obavijest građanima koji imaju problema sa prijavljivanjem na aplikaciju za vakcinisanje da se obrate poslovnicama ovog zavoda u kojima će ih evidentirati u sistem, te im naknadno dati termin vakcinacije. Mole se svi građani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i bit će vraćeni.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.