Od COVID-19 infekcije oporavilo se 14 građana. U istom periodu nije bilo smrtnih ishoda usljed infekcije ovim virusom. Trenutno su na bolničkom liječenju 32 pacijenta, od kojih 21 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 19 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" njih 13. Jedan pacijent je na respiratoru, a jedan koristi kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 102 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 767 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.978 osoba zaraženih koronavirusom i 51.586 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 15, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 25.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 55 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 147 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 22 poziva, a obavljeno je 39 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. U toku proteklog dana, u Zetri je dato 2.429 doza vakcina.

I danas će, treći dan zaredom, u Zetri biti "Dani otvorenih vrata", odnosno otvoreni pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, u kapacitetu dnevne vakcinacije do 4.000 doza.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćio je Press KS.