open-navfaktor-logo
search
Operacija 1994.
U Jabuci kod Goražda otkriven spomenik poginulim britanskim vojnicima iz sastava UNPROFOR-a
Na lokalitetu Jabuke kod Goražda otkriveno je spomen obilježje za šest britanskih vojnika iz sastava UNPROFOR-a, koji su poginuli tokom misije u nekadašnjoj Zaštićenoj zoni UN-a, Goraždu.
29.04.2023. u 21:06
get url
text

U operaciji "Grapple" 1994. godine poginuli su Fergus Rennie, Phillip Armstrong, Martin Dowdell, Chris Turner, Ben Hinton i Sean Taylor.

Gradnju spomenika u njihovu čast finansirala je Fondacija Za djecu Goražda (Goražde Children Fondation) koju su osnovali nekadašnji britanski vojnici koji su vojnu misiju služili  u Goraždu.

- Ovo je poseban dan za nas, ali ga ne posmatram kao kraj pohoda već kao sljedeći korak, posebno nam je važno što smo uspjeli u ovoj namjeri okupiti sve britanske postrojbe u namjeri da ovo bude edukativnog karaktera za djecu i njihovu budućnost, tako da smo zbog ovog danas čak i više posvećeni pružanju podrške djeci Goražda. Znači poseban dan, ali ne u smislu završili smo nego možemo još mnogo toga – kazao je osnivač Fondacije Za djecu Goražda Maurice Evlyn Bufton.

Član Fondacije je i Ian Harris koji je bio komandant druge britanske jedinice koja je stigla u Goražde u septembru 1994. godine kako bi podržavala aktivnosti UNPROFOR-a.

- Kao komandant postrojbe sam ovdje izgubio četiri vojnika čija su imena na spomeniku i u meni to gotovo 30 godina poslije izaziva posebne emocije, jer sam bio direktno involviran u te incidente u kojima smo u okolnim brdima izgubili četiri mlada vojnika koja su kao dio međunarodnih snaga štitili Goražde – kazao je Harris.

Napomenuo je da će ovo mjesto i spomen obilježje biti važno i za njegove kolege.

- Ja sam se ovdje uvijek vraćao, još od NATO vremena 1995 i 1996. tokom misije EUFORA 2004 i 2005. godine Ovo je posebno značajan trenutak za mene, stoga svim Goraždanima i posebno djeci Goražda želim sve najljepše. Ovo mjesto je bila naša posmatračka kota i evo kako je izgledala te 1994. tu je jedan od naših vojnika bio smješten nakon što je otišao na brdo iza vas gdje je poginuo -  ispričao je Harris.

Na spomen obilježju održana je služba sjećanja i posvećenosti, položeni vijenci i upućene molitve, a iz posvete spomen parku čiji će se sadržaji razvijati i dalje, između ostalog stoji “Kada odete kući, recite im o nama i recite, za vaše sutra mi smo dali naše danas”.

U Fondaciji Za djecu Goražda naglašavaju da ih za Goražde vežu bolne uspomene, ali i odlične veze sa ljudima sa kojima su dijelili dobro i zlo. Već godinama se vraćaju u ovaj grad i pomažu u stvaranju boljih uslova za školovanje djece u osnovnoj školi Fahrudin Fahro Baščelija sa kojom su realizovali brojne projekte.

Ovom prilikom direktorici škole Jasmini Djani uručili su ček od 25.000 funti za rekonstrukciju fiskulturne sale i dječijeg igrališta.

Poklonili su i 20 bicikala od kojih 10 učenicima koji su osvojili nagrade na literarnom takmičenju dok je deset namjenjeno za učenike socijalne kategorije Grada Goražda. Dva učenika nagrađena su putovanjem u Veliku Britaniju

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.