Ponedjeljak, 10.05.2021.
FOTO: AA

U Hrvatskom saboru izvedene i ilahije: Obilježena 24. godišnjica genocida u Srebrenici

U Hrvatskom saboru održana je komemoracija povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici na kojoj je poručeno kako zločin nikada ne smije biti zaboravljen, a kako svi zločinci moraju biti izvedeni pred lice pravde

U Hrvatskom saboru održana je komemoracija 24. godišnjice genocida u Srebrenici u organizaciji Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata RH i zastupnice bošnjačke manjine u Hrvatskome saboru Ermine Lekaj Prljaskaj, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon intoniranja himne "Lijepa naša domovino" u izvedbi zbora "Arabeska" i minute šutnje za srebreničke žrtve, izvedene su ilahije "Bulbul" i "Leptir" te "Srebrenička tugovanka", a stihove "Recitarije Srebrenica" izveo je književnik Fajko Kadrić.

Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica bošnjačke manjine u Hrvatskom saboru, u svom je obraćanju istaknula kako je o Srebrenici, kao mjestu gdje se dogodio zločin pred očima cijelog čovječanstva, teško govoriti bez emocija.

-Osvajači Srebrenice su, odustavši od svakog oblika ljudskosti, počinili zvjerstva neviđena po vrsti i obliku u Evropi sve od vremena Drugog svjetskog rata - kazala je Lekaj Prljaskaj.

Priča o Srebrenici treba biti pričana opet i iznova, jer cijela priča u Potočarima uvijek ostaje nedorečena, zaključila je Lekaj Prljaskaj te poručila kako je međunarodna zajednica dužna kazniti sve zločince kako bi se mir i sigurnost življenja trajno vratili na ove prostore.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić poručio je kako bi češće tokom godine trebalo upozoriti na inspiratore, egzekutore i zločince koji su počinili srebrenički genocid te dodao kako očekuje da će ih stići ruka pravde.

-I nečinjenje je zločin - poručio je Bandić uz poruku kako se Srebrenica nikad ne smije zaboraviti.

Hamdija Malić, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja iz Domovinskog rata (RHUBBDRH), pozvao je sve one koji su mogli nešto učiniti da spriječe srebrenički genocid "da preispitaju svoju savjest, jer su mogli, a nisu učinili ništa da zločin u Srebrenici spriječe, iako im je Vukovar bio primjer".

Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskoga sabora, kazao je kako je od srebreničkog zločina prošlo 24 godine, preko 8.000 dana u sjećanju na preko 8.000 žrtava.

-Bijela boja latica srebreničkog cvijeta predstavlja nevinost i stradanje, zelena boja nadu, 11 bijelih latica podsjeća nas da se uskoro približava 11. jula,  dan kada je 1995. u Srebrenici počinjen genocid - kazao je Reiner.

Okupljenima se obratila i Mirjana Hrga, izaslanica hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je izrazila sućut porodicama 8.372 stradalih u srebreničkom genocidu, upozorivši kako Srebrenica i Vukovar nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Na kraju komemorativnog programa održanog u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora, pročitana su 33 imena Srebreničana čiji će ostaci biti sahranjeni ove godine u Potočarima te je iznesen osvrt preživjelog Srebreničanina Nermina Mujkanovića.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh