Komemoracija

U Hrvatskom saboru izvedene i ilahije: Obilježena 24. godišnjica genocida u Srebrenici

Objavljeno: 05.07.2019. u 13:32

U Hrvatskom saboru održana je komemoracija povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici na kojoj je poručeno kako zločin nikada ne smije biti zaboravljen, a kako svi zločinci moraju biti izvedeni pred lice pravde

FOTO: AA

U Hrvatskom saboru održana je komemoracija 24. godišnjice genocida u Srebrenici u organizaciji Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata RH i zastupnice bošnjačke manjine u Hrvatskome saboru Ermine Lekaj Prljaskaj, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon intoniranja himne "Lijepa naša domovino" u izvedbi zbora "Arabeska" i minute šutnje za srebreničke žrtve, izvedene su ilahije "Bulbul" i "Leptir" te "Srebrenička tugovanka", a stihove "Recitarije Srebrenica" izveo je književnik Fajko Kadrić.

Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica bošnjačke manjine u Hrvatskom saboru, u svom je obraćanju istaknula kako je o Srebrenici, kao mjestu gdje se dogodio zločin pred očima cijelog čovječanstva, teško govoriti bez emocija.

-Osvajači Srebrenice su, odustavši od svakog oblika ljudskosti, počinili zvjerstva neviđena po vrsti i obliku u Evropi sve od vremena Drugog svjetskog rata - kazala je Lekaj Prljaskaj.

Priča o Srebrenici treba biti pričana opet i iznova, jer cijela priča u Potočarima uvijek ostaje nedorečena, zaključila je Lekaj Prljaskaj te poručila kako je međunarodna zajednica dužna kazniti sve zločince kako bi se mir i sigurnost življenja trajno vratili na ove prostore.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić poručio je kako bi češće tokom godine trebalo upozoriti na inspiratore, egzekutore i zločince koji su počinili srebrenički genocid te dodao kako očekuje da će ih stići ruka pravde.

-I nečinjenje je zločin - poručio je Bandić uz poruku kako se Srebrenica nikad ne smije zaboraviti.

Foto: AA

Hamdija Malić, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja iz Domovinskog rata (RHUBBDRH), pozvao je sve one koji su mogli nešto učiniti da spriječe srebrenički genocid "da preispitaju svoju savjest, jer su mogli, a nisu učinili ništa da zločin u Srebrenici spriječe, iako im je Vukovar bio primjer".

Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskoga sabora, kazao je kako je od srebreničkog zločina prošlo 24 godine, preko 8.000 dana u sjećanju na preko 8.000 žrtava.

-Bijela boja latica srebreničkog cvijeta predstavlja nevinost i stradanje, zelena boja nadu, 11 bijelih latica podsjeća nas da se uskoro približava 11. jula,  dan kada je 1995. u Srebrenici počinjen genocid - kazao je Reiner.

Okupljenima se obratila i Mirjana Hrga, izaslanica hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je izrazila sućut porodicama 8.372 stradalih u srebreničkom genocidu, upozorivši kako Srebrenica i Vukovar nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Na kraju komemorativnog programa održanog u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora, pročitana su 33 imena Srebreničana čiji će ostaci biti sahranjeni ove godine u Potočarima te je iznesen osvrt preživjelog Srebreničanina Nermina Mujkanovića.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije