Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite Grba Bujević je pojasnila kako se tom administrativnom mjerom omogućava ministru zdravstva da preraspoređuje ljude i opremu koja se nalazi u sistemu zdravstva.

 - Ta administrativna mjera omogućuje da još bolje, u slučaju potrebe za takvom kriznom situacijom, upravlja sistemom zdravstva - naglasila je.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Damir Trut izvijestio je da danas nema zabilježenih novooboljelih od koronavirusa. Podsjetio je da je u Hrvatskoj do sada zabilježeno deset oboljelih osoba od koronavirusa - troje je u Zagrebu, pet u Rijeci te dvoje u Varaždinu.

Trut je kazao i da je preporuka Stožera civilne zaštite da se zbog trenutačne epidemiološke situacije u svijetu ne organiziraju putovanja u inostranstvo te je pozvao građane da se pridržavaju svih smjernica i uputa koje se nalaze na njihovoj internetskoj stranici.

Direktorica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu Alemka Markotić izvijestila je da je stanje svih oboljelih i zaraženih stabilno bez nekih bitnih promjena. Navela je i da je u njihovu laboratoriju pristiglo 280 uzoraka, od kojih su 273 testirana. Riječ je o ukupno 260 bolesnika a drugo su kontrole. 

Markotić je rekla i da su nalazi bolesnika koji je bio na kruzeru te nakon toga dvije sedmice kod njih u karantinu - negativni.

- Sutra mu izlazi 14 dana karantina i on će kao zdrav čovjek sutra moći ići kući - dodala je Markotić, javila je Hina.