open-navfaktor-logo
search
Dezinfekcija površina
U HNK povećan broj izostanaka u školama zbog gripe
U školama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona evidentan je povećan broj izostanaka učenika zbog simptoma sezonske gripe (gripe B).
14.02.2020. u 18:01
get url
text
Učenici, ilustracija
Učenici, ilustracija

S ciljem zaštite učenika i zaposlenika škola, te prevencije i sprečavanja širenja virusa, Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, sastao se sa Senadom Vujicom, specijalistom školske medicine Doma zdravlja Mostar i Leonorom Redžić, s Odjela za infektivne bolesti KB "Dr. Safet Mujić".

Razloga za zabrinutost i paniku nema, navele su Vujica i Redžić obzirom na to da broj oboljelih od sezonske gripe, kao i infektivne mononukleoze, nije veći nego prethodnih godina.

U namjeri adekvatnog djelovanja i zaštite učesnika nastavnog i odgojnog procesa, školama i vrtićima preporučuje se da osiguraju dovoljno sapuna i čiste vode, kao i održavanje čistoće i dezinfekcija površina.

Vujica i Redžić navele su kako su uobičajeni simptomi gripe B, kašalj, visoka temperatura koja se teže vraća na normalne vrijednosti, kao i bol u grlu. Prema preporukama predstavnica zdravstvenih institucija, djeca ne bi trebala dolaziti u školu ukoliko imaju navedene simptome, kao ni 48 sati nakon što se tjelesna temperatura vrati na normalne vrijednosti.

U cilju zaštite učesnika nastavnog procesa i prevencije virusa gripe Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK poziva direktore i zaposlenike odgojno-obrazovnih ustanova, kao i roditelje da u periodu sezonske gripe djeluju adekvatno i u skladu s preporukama ljekara, navode iz resornog ministarstva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.