Strane su saglasne da je današnji historijski dan za osnovno obrazovanje u HNK, a najvažnija stavka je ona kojom se izjednačavaju prava zaposlenih u osnovnom sa kolegama u srednjem obrazovanju.

- Uz veliku podršku premijera Nevenka Hercega i ministra Adnana Faladžića priveli smo kraju proces pregovaranja na način da smo izjednačili koeficijente za zaposlene u osnovnim i srednjim školama. Na taj način smo otklonili malu diskriminaciju, i svi smo zadovoljni - rekao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u osnovnom obrazovanju po hrvatskom planu i programu Slavko Lauš zažalio je što u ovom trenutku upravo odlazi u penziju i povlači se sa funkcije predsjednika na kojoj se nalazi punih 20 godina.

- Sigurno je, kada bih ostao, da bih imao veliku podršku ovih ljudi ovdje. Ovo je historijski dan za osnovno obrazovanje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Čekali smo i dočekali. Nema ljepšeg poklona za Božić i Novu godinu. Hvala, premijeru Hercegu i ministru Hadžoviću - rekao je Lauš.

Plaće zaposlenih u osnovnom obrazovanju u 2022. godini će biti veće za 100 KM u odnosu na dosadašnje, a u 2023. i za 200 KM.