Nedjelja, 28.02.2021.

Sarajevo

U Galeriji "Preporod" otvorena izložba: Umjetnost spaja ljude i čini ih porodicom

FOTO: Damir Hodžić

Na izložbi, sa pet djela, predstavila se i Pinar Koc, supruga turskog ambasadora u BiH, Halduna Koca

U sarajevskoj galeriji "Preporod" večeras je otvorena izložba škole slikanja, koju u ovoj instituciji kulture, već godinama, uspješno vodi umjetnik Adis Lukač.

Na izložbi je predstavljeno 50 radova rađenih kombinovanim tehnikama, koja su djelo devet polaznika škole. Oni su: Indira Crnčević, Pinar Koc, Lejla Galijatović, Edinka Hafizbegović, Elba Hadžiomerović, Samra Koričić- Mujkić, Amira Nurković, Jasminka Nalo i Mathias Nuhle.

- Jutros kad sam se probudio, snijeg je počeo padati, a danas je izložba, i nekako snijeg me podsjeća na čistoću. Vjerujem u znakovlje, i to sam povezao sa ovom grupom, jer, u pitanju je jedna ćelija dobrote i iskrenosti, to su pisci čija su slova boja, linije, tačke. Oni su ispisali na svojim radovima ono što nose u sebi. Ovo je njihova druga izložba ove godine. Ono što vidite izvana, na ovim galerijskim zidovima, rezultat je onoga što oni nose iznutra.

Ono što vidite rezultat je onoga što nastaje kada radimo zajedno. Mislim da nam u današnjem svijetu dosta toga fali, ljudi su se više voljeli prije, ali imamo svijetle primjere. Ove divne dame i jedan gospodin, od materijalnog su napravili poveznicu sa onim što je duhovno. Iako dijele istog profesora, moj pristup svakom od njih je drugačiji i unikatan je. Svi su različiti. Moje veliko zadovoljstvo je i nadam se da ćemo nastaviti i u budućnosti da sarađujemo. Zahvaljujem im se za svaki trenutak koji provedemo zajedno, to je jedan oblak pozitivne energije koji se ne može opisati- kazao je Lukač na otvaranju izložbe.

Voditeljica galerije "Preporod" i istaknuta umjetnica Mirsada Baljić, naglasila je da će izložba biti otvorena do 15. decembra, kao i da je otvoren poziv da im se pridruže svi oni koji žele u sebi probuditi slikara i podijeliti izvrsnu energiju sa ljudima koji su tokom druženja postali prijatelji, prava umjetnička porodica.

Na izložbi, sa pet djela, predstavila se i Pinar Koc, supruga turskog ambasadora u BiH, Halduna Koca.

- Sretna sam što imam priliku učiti od profesora Adisa Lukača i zahvalna sam na toplini koju nam pruža voditeljica galerije Mirsada Baljić. Vrijeme koje provodimo u galeriji dok nastaju slike za mene je posebno. Hvala na tome- istakla je Koc.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh