open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
U Galeriji "Preporod" otvorena izložba: Umjetnost spaja ljude i čini ih porodicom
Na izložbi, sa pet djela, predstavila se i Pinar Koc, supruga turskog ambasadora u BiH, Halduna Koca
03.12.2019. u 20:10
get url
text
Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbe

U sarajevskoj galeriji "Preporod" večeras je otvorena izložba škole slikanja, koju u ovoj instituciji kulture, već godinama, uspješno vodi umjetnik Adis Lukač.

Na izložbi je predstavljeno 50 radova rađenih kombinovanim tehnikama, koja su djelo devet polaznika škole. Oni su: Indira Crnčević, Pinar Koc, Lejla Galijatović, Edinka Hafizbegović, Elba Hadžiomerović, Samra Koričić- Mujkić, Amira Nurković, Jasminka Nalo i Mathias Nuhle.

- Jutros kad sam se probudio, snijeg je počeo padati, a danas je izložba, i nekako snijeg me podsjeća na čistoću. Vjerujem u znakovlje, i to sam povezao sa ovom grupom, jer, u pitanju je jedna ćelija dobrote i iskrenosti, to su pisci čija su slova boja, linije, tačke. Oni su ispisali na svojim radovima ono što nose u sebi. Ovo je njihova druga izložba ove godine. Ono što vidite izvana, na ovim galerijskim zidovima, rezultat je onoga što oni nose iznutra.

{$galerijaFotografija}

Ono što vidite rezultat je onoga što nastaje kada radimo zajedno. Mislim da nam u današnjem svijetu dosta toga fali, ljudi su se više voljeli prije, ali imamo svijetle primjere. Ove divne dame i jedan gospodin, od materijalnog su napravili poveznicu sa onim što je duhovno. Iako dijele istog profesora, moj pristup svakom od njih je drugačiji i unikatan je. Svi su različiti. Moje veliko zadovoljstvo je i nadam se da ćemo nastaviti i u budućnosti da sarađujemo. Zahvaljujem im se za svaki trenutak koji provedemo zajedno, to je jedan oblak pozitivne energije koji se ne može opisati- kazao je Lukač na otvaranju izložbe.

Voditeljica galerije "Preporod" i istaknuta umjetnica Mirsada Baljić, naglasila je da će izložba biti otvorena do 15. decembra, kao i da je otvoren poziv da im se pridruže svi oni koji žele u sebi probuditi slikara i podijeliti izvrsnu energiju sa ljudima koji su tokom druženja postali prijatelji, prava umjetnička porodica.

Na izložbi, sa pet djela, predstavila se i Pinar Koc, supruga turskog ambasadora u BiH, Halduna Koca.

- Sretna sam što imam priliku učiti od profesora Adisa Lukača i zahvalna sam na toplini koju nam pruža voditeljica galerije Mirsada Baljić. Vrijeme koje provodimo u galeriji dok nastaju slike za mene je posebno. Hvala na tome- istakla je Koc.

Izložba galerija "Preporod"
1 od 23
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.