Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (19), Zeničko-dobojskom (5), Srednjobosanskom (1), Unsko-sanskom (1), Bosansko-podrinjskom (3) i Kantonu Sarajevo (17).

U Federaciji BiH do sada su testirana 61.222 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.814 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 1.197 pacijenata, šest pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 1556 slučajeva-oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježen 61 smrtni slučaj. U posljednja 24 sata zabilježen je jedan smrtni slučaj, radi se o ženi iz Banovića (1951.).

- Neophodan je maksimalan oprez i da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje. U vremenu pred nama potrebno je da se svi posvetimo provođenju mjera lične/osobne zaštite i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bi se spriječilo širenje virusa i porast broja oboljelih. Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje okupljanja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora mjere su kojima možemo postići mnogo na sprečavanju širenja virusa - poručuju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi obavezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe i Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ možete naći ovdje.

Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći na ovom linku.