open-navfaktor-logo
search
Šeranić saopćio
U entitetu Republika Srpska novih 19 slučajeva zaraze koronavirusom
Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić saopćio je danas na redovnoj press konferenciji u Banjoj Luci da je u ovom entitetu u posljednja 24 sata potvrđeno novih 19 slučajeva zaraze koronavirusom. 
21.04.2020. u 08:39
get url
text

Šeranić je istakao da je ukupno 564 osoba kod kojih je potvrđen koronavirus u entitetu Republika Srpska, a 262 osobe su oporavljene. 

Od novih slučajeva devet je iz Banje Luke. Deset je žena, a devet muškaraca, dok je pet već smješteno u UKC. 

Koronavirus je potvrđen kod još jedne radnice i dvije korisnice Doma za stara lica u privatnom vlasništvu u Skender Vakufu, te kod jednog njegovatelja u domu u Banjoj Luci. 

- Preduzete su mjere uzimanja uzoraka i dezinfekcije. Testirana je 21 osoba u Skender Vakufu, a isto će biti urađeno i u Domu u Banjoj Luci. Otišli smo da tražimo virus, ne čekajući da se on nama prvi javi, te da na ovaj način preventivno djelujemo na sve ustanove. Nastavili smo uzorkovanja na policijske inspektore, one koji su u zajednici, trgovinama. Podaci su za sada dobri. Preventivnim mjerama možemo dobro da reagujemo - dodao je Šeranić. 

U RS je trenutno 40 osoba sa teškom kliničkom slikom, a sedam je na respiratoru. 

- Pripremamo plan za relaksacija mjera u šta će se ići postepeno - kazao je Šeranić ali upozorio da slijede Prvi maj, kao i Đurđevdan, slava mnogih porodica u RS-u kada je potrebno zadržati disciplinu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.