Ovaj Odjel otvoren je krajem prošle sedmice u potpuno renoviranim i za ovu namjenu adaptiranim prostorijama nekadašnjeg Kabineta generalne direktorice, u prizemlju DIP-a. U proteklih nekoliko dana u novim prostorijama terapiju je primilo 68 pacijenata, koji za KCUS i Onkološku kliniku imaju samo riječi hvale.

Bolesnici su godinama primali terapiju u sobi bez dnevne svjetlosti i zraka, što je svaki dolazak na terapiju činilo dodatno mučnim. Zahvaljujući otvaranju Dnevne onkološke bolnice dobili su savremeno opremljene, prozračne i svijetle prostorije, što će višesatni boravak tokom terapije učiniti mnogo ugodnijim i prijatnijim.

- Prednosti rada ovog Odjela su brojni. Pacijentima je omogućeno da manje vremena budu  vezani za bolničku ustanovu i njihov kvalitet života se znatno unapređuje. S poboljšanjem onkološkog liječenja sve je veća potreba za dnevnim terapijama, čime se štede i resursi koji se troše u zdravstvu, a pacijentu se pruža najbolja zdravstvena usluga u ovoj oblasti - izjavio je doc. dr. Timur Cerić, šef Dnevne onkološke bolnice Klinike za onkologiju. 

Dnevna bolnica radi u dvije smjene. Uspostavljanjem ovog Odjela smanjit će se i pritisak na hospitalni dio i vrijeme čekanja pacijenata, kako na dnevnoj bazi tako i u sistemu zdravstvene zaštite, na ovu vrstu zdravstvene usluge.

- Ne smijemo zaboraviti niti krucijalni utjecaj rukovodstava KCUS-a na čelu sa prof. dr. Izetbegović, koji su prepoznali i ostvarili realizaciju jednog ovakvog značajnog projekta za onkološke pacijente, na čemu samo možemo biti izrazito zahvalni - rekao je doc. dr. Timur Cerić.

Glavna sestra Dnevne onkološke bolnice Amina Žiga izrazila je zahvalnost menadžmentu na odličnim uvjetima rada uposlenika, ali i boravka najtežih onkoloških bolesnika. Istakla je da je riješen veliki problem sa rastvaranjem citostatika, koji se pripremaju u potpuno odvojenoj prostoriji.

Prof. dr. Semir Bešlija, šef Klinike za onkologiju, napominje da kroz ovu bolnicu dnevno prođe više od 400 pacijenata, koji su podvrgnuti različitim terapijama kao i dijagnostičkim procedurama i kontrolnim pregledima. Naglašava da je od Ministarstva zdravstva FBiH i Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja zatraženo da osavremene Liste lijekova za tretman malignih bolesti.

- Dnevna bolnica je zamišljena kao veza između porodice, doma i bolnice. Naše kvalifikovane  sestre će voditi računa o adekvatnoj brizi za naše pacijente, uključujući i brigu za odgovarajuće održavanje perifernog venskog puta. Kroz rad dnevne bolnice bit će organizirvano i zbrinjavanje pacijenata koji ulaze u kategoriju hitnih stanja u onkologiji, kroz zajednički pristup multidisciplinarnih timova - naveo je prof. dr. Bešlija.

Generalna direktorica KCUS, prof. dr. Sebija Izetbegović, navela je kako podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da je broj oboljelih od različitih oblika karcinoma u porastu, te da onkološki bolesnici zahtjevaju posebnu pažnju i razumijevanje.

- Ozbiljno shvatamo upozerenja i statistike koje govore da je broj onkoloških bolesnika, nažalost,  u porastu. Nastojimo pratiti svjetske trendove u liječenju, pa sprovodimo niz mjera i aktivnosti u cilju što boljih i kvalitetnijih zdravstvenih usluga. U protekle dvije i po godine smo uradili mnogo na poboljšanju uslova boravka i liječenja najtežih onkoloških bolesnika. Pri tome smo i našim uposlenicima omogućili znatno bolje uslove rada. Pored nabavke najsavremenijih aparata uložili smo i u opremanje novih prostorija ali i edukaciju ljekara i medicinskog osoblja.

Ranije su onkološki bolesnici terapiju primali u maloj prostoriji, u kojoj su bili natrpani kreveti. Nije bilo prozora, dnevne svijetlosti i zraka. To je potpuno nehumano i ispod je nivoa ljudskog dostojanstva. Ogroman prostor nekadašnjeg Kabineta generalnog direktora KCUS-a preuredili smo i adaptirali za potrebe Dnevne onkološke bolnice. Nema više zagušljivih i mračnih prostorija i bespotrebnog hodanja bolesnika. Zahvaljujući primjeni novih tehnologija u terapiji zračenjem, do kraja ove godine, više neće biti potrebe za liječenjem onkoloških pacijenata  izvan Bosne i Hercegovine, što znači da neće biti razdvojeni od svojih porodica koje im daju veliku podršku - izjavila je prof. dr. Sebija Izetbegović.