- Policijski službenici su na teritoriji više crnogorskih gradova sproveli aktivnosti na otkrivanju i sprečavanju potencijalnih krivičnih djela u vezi zloupotrebe izbornog procesa na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, te su izvršeni pretresi na više lokacija radi osiguranja materijalnih i drugih dokaza, prikupljena obavještenja od više lica za koja su postojale operativne informacije da vrše krivična djela iz oblasti djela protiv izbornih prava.

Podgorička policija je izvršila pretrese na šest lokacija, kojom prilikom je na jednoj pronađen izborni materijal sa imenima lica i određenim oznakama, dok su na drugoj pronađeni birački spiskovi i kopije ličnih karata. U odnosu na ova dva predmeta u toku je komunikacija sa nadležnim državnim tužilaštvom - navode u saopćenju iz UP.

VEZANI TEKST - Crnogorci sutra biraju predsjednika: Ili EU ili iluzije srpskog i ruskog sveta

Kako dodaju, policija u Bijelom Polju zajedno sa tužilaštvom preduzima aktivnosti povodom prijave da su nepoznata lica pokušala da uzmu ličnu kartu od jednog korisnika Doma starih u Bijelom Polju i drugih lica sa ciljem onemogućavanja glasanja na predsjedničkim izborima.

- Policija će nastaviti sa preduzimanjem ovih aktivnosti kako bi se spriječile zloupotrebe izbornog procesa i procesuirali svi eventualni počinioci krivičnih djela. Uprava policije apeluje na sve učesnike izbornog procesa da se pridržavaju zakona i na taj način doprinesu demokratskim uslovima za održavanje slobodnih predsjedničkih izbora. Takođe, upozoravamo da će sva lica, bez izuzetka, za koja se utvrdi da su izvršila krivična djela iz oblasti djela protiv izbornih prava biti procesurina u skladu sa zakonom - zaključuje se u saopćenju. 

- Upotreba policijskog aparata u cilju zastrašivanja građana predstavlja očajnički potez nelegitimne vlade i njenog premijera, kako bi se ovim nedjelom preporučio za neke nove političke saveze, poručuje Miloš Nikolić, portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

- Nakon brutalnih akcija upadanja u kuće naših aktivista, maltretiranja i zastrašivanja veoma je jasno zašto je u blic krigu protivzakonito smijenjen direktor policije. Ipak, poručujemo im da što više pokušavaju da pritiskaju i uplaše ljude, to će nanijeti veću štetu svom favoritu, jer brutalna akcija rađa samo jaći otpor i reakciju. I naravno time propali premijer i njegov isti takav ministar povećavaju šanse da zauvijek i oni i njihova URA nestanu sa političke scene Crne Gore. Što su i zaslužili - naveo je Nikolić.

U Crnoj Gori sutra će biti održan drugi krug glasanja za predsjednika Crne Gore. Građani će birati između dva kandidata koja su osvojila najviše glasova u prvom krugu glasanja - aktuelnog šefa države Mila Đukanovića i mladog političara iz Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića. Đukanović je u prvom krugu, koji je održan 19. marta osvojio 35,37 posto glasova, dok je Milatović osvojio 28,92 posto glasova.