Pojasnila je da je u proteklih 48 sati urađeno 75 testiranja te da među njima nema pozitivnih rezultata.

- U BPK-a imamo još 16 osoba koje su aktivno pozitivne i pet koje su oporavljene. Jedan pacijent se nalazi u izolatoriju Kantonalne bolnice, odnosno privatnom stambenom objektu koji je namjenjen u ove svrhe, dok su ostale inficirane osobe u kućnoj izolaciji i dobrog su općeg zdravstvenog stanja. U samoizolaciji na području kantona je trenutno 150 osoba, a do sada su testirane 663 osobe - pojasanila je dr. Bičo.

Danas su nastavljena nova testiranja uposlenika Knatonalne bvolnice, zatim pacijenata koji su hospitalizirani u Trijažnom odjelu i uzimanje uzoraka s terena koji prikuplja mobilni tim Doma zdravlja Goražde te u ambulanti Višegradska, kao i s područja općine Foča u FBiH.   

 - U toku ove sedmice planirano je i testiranje radnika u trgovinskim centrima, a to se prije svega odnosi na kasirke. U narednom periodu nastavit će se testiranje slučajnim uzorkom. U ambulantu u Višegradskoj ulici javljaju se ljudi koji nisu imali nikakve simptome niti kontakte, tako da svi oni koji žele mogu se testirati - naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.