open-navfaktor-logo
search
Službenica u Parlamentu
U akciji "Overdose" uhapšena i prva rodica federalnog ministra policije Aljoše Čampare
Nakon što su jučer u akciji "Overdose" policajci MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili osam osoba, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, pod čijim je nadzorom akcija provedena, danas je saopćilo da će nakon ispitivanja zatražiti pritvor za pet osumnjičenih osoba.
13.04.2023. u 16:58
get url
text

- Mjere pritvora zatražene su zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti utjecaj na svjedoke i saučesnike, te ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto - saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su duži vremenski period, vršili krijumčarenje, skrivanje, transport kao i plasman na ilegalno narko-tržište, većih količina opojnih droga kokain, heroin i marihuana, kao i narkotičkih smjesa, te neovlašten promet oružja i vojne opreme.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora, bit će proslijeđen Sudu BiH, naveli su iz Tužilaštva BiH.

FOTO: Screenshot/Aljoša Čampara/Facebook

Portal Istraga piše da je u ovoj akciji uhapšena i službenica u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Elma Baraković, za koju portal navodi da je prva rodica federalnog ministra policije Aljoše Čampare i njegovog brata, državnog tužioca Dubravka Čampare.

Prije nego što je postala Baraković, kako piše portal Istraga, Elma se prezivala Kurbegović. Ona je, zapravo, bivša supruga Anesa Kurbegovića, jednog od osuđenika u predmetu Lutka. Akciju Lutka je vodio upravo državni tužilac Dubravko Čampara. No, na dan izricanja prvostepene presude Kurbegović se nije pojavio na Sudu, nakon čega je za njim raspisana potjernica.

VEZANI TEKST - Policija u Sarajevu uhapsila osam osoba i zaplijenila šest automobila i dva motocikla

Tužilac u predmetu "Overdose" je Ćazim Hasanspahić, za kojeg Istraga piše da po nagovoru svog kolege Dubravka Čampare namjerava pustiti na slobodu Elmu Baraković prije nego i zatraži od Suda Bosne i Hercegovine pritvor za druge uhapšene u jučerašnjoj akciji MUP-a KS.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo jučer je saopćeno da je akcija "Overdose" rezultat operativnog rada policijskih službenika koji su vršili analizu podataka dobijenih dešifriranjem komunikacija putem Sky aplikacije među osumnjičenim osobama - saopćemo je jučer iz MUP-a KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.