open-navfaktor-logo
search
Nema osnova
Tužilaštvo u Doboju istražuje navodni ratni zločin NATO-a: "To je samo politika, legitimnost akcije je jasna"
Okružno tužilaštvo u Doboju provodi istragu, kako su saopćili, protiv pripadnika NATO avijacije "zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva" prilikom NATO bombardovanja na teritoriji Doboja i Teslića tokom augusta i septembra 1995. godine.
18.03.2021. u 17:12
get url
text

- Ovu istragu tužilaštvo vodi u saradnji s policijskim službenicima Odjeljenja za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih sločina PU Doboj. Tokom istrage će biti saslušan veći broj svjedoka i oštećenih, te probaviti dokumentacija o pričinjenoj materijalnoj šteti na objektima, kao i medicinska dokumentacija o smrtno stradalim i povrijeđenim licima tokom bombardovanja – saopćili su iz dobojskog tužilaštva.

Sagovornici Faktora se slažu da je ova istraga zapravo politički motivisana.

Šemsudin Mehmedović, član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, odgovarajući na pitanje mogu li uopće sudovi u BiH suditi NATO-u ili je u pitanju samo politika, istakao je da je ovo politikantska aktivnost tužilaštva u manjem bh. entitetu.

- Zna se ko je dao mandat NATO-u i imaju diplomatski imunitet u pogledu svog djelovanja u BiH. Ovo je samo politikantska igra Milorada Dodika i pokazatelj koliko ima utjecaja na rad tužilaštva – dodao je Mehmedović.

Kazao je da se ovom aktivnosti Tužilaštva mogu samo medijski destabilizirati političke prilike u BiH i to je sve.

Vojnopolitički analitičar Hamza Višća rekao je da ne zna mogu li domaći sudovi suditi NATO-u, ali da se radi više o političkoj borbi nego što je postoji stvarni osnov za učinjeno djelo.

- To može i istraga utvrditi prije nego što dođe do suđenja. Mislim da ljudi sebi uzimaju pravo da tuže za svašta, i to nije problem, već je problem što uz to idu političke konotacije. Legitimnost akcije NATO-a je jasna – kazao je Višća.

Dodao je da ne misli da bi i eventualni sudski postupak mogao imati ikakve posljedice osim posljedica za odnos unutar BiH.

S obzirom na to da je u nekim medijima "prozvano" i Tužilaštvo BiH zbog ove istrage, oglasili su se i iz ove pravosudne institucije, demantirajući napise po kojima se ovaj predmet imputira Tužilaštvu BiH.

- Tužilaštvo BiH ne vodi, niti je vodilo, niti ima nadležnosti voditi bilo kakvu istragu ili postupke protiv struktura NATO-a – navedeno je, između ostalog, u saopćenju.

Komentar smo zatražili i od NATO štaba u Sarajevu, o čijem stavu ćemo obavijestiti čitaoce čim nam odgovore na upite.

Vojna intervencija NATO-a u konačnici je dovela do Dejtonskog mirovnog sporazuma. U operaciji NATO-a u BiH učestvovale su SAD, Turska, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Holandija, Italija, Španija. Povod je bio drugi masakr na Markalama u Sarajevu. Cilj je bio onesposobiti vojni arsenal Vojske RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.