Utorak, 02.03.2021.

Predmet "Memori"

Tužilaštvo traži još tri mjeseca pritvora za Jasmina Meškovića i Suadu Nožić

Tužiteljica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva uputila je prijedlog Općinskom sudu u Sarajevu da za još tri mjeseca produži pritvor Jasminu Meškoviću, predsjedniku Saveza logoraša BiH i Suadi Nožić, direktorici Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu.

- Produženje je predloženo zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo - potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Njih su pripadnici Federalne uprave policije uhapsili u decembru prošle godine u akciji kodnog naziva "Memori". 

Mešković je, kako smo ranije objavili, označen kao vođa kriminalne grupe, a Tužilaštvo KS ga tereti da je od jula 2017. godine do momenta hapšenja organizovao grupu ljudi u sklopu udruženja Bosanski muzej sjećanja, u okviru kojeg djeluje Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru.

Terete se da su, s namjerom da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, kontinuirano prodavali kritvorene karte za posjetu muzeju. Prema navodima Tužilaštva KS, novac su zadržavali za sebe, a kasnije su ga ulagali u nekretnine.

Jasmina Meškovića je nadležnim organima prijavio njegov sin Mirza.

Osim Meškovića i Nožić, pod istagom su i kustosica muzeja u Mostaru Menvirsa Kmetaš-Demić, Šejla Bašić, Midheta Šoljić i Senad Jusufbegović, jedan od osnivača Muzeja.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh