open-navfaktor-logo
search
Uhapšeni u akciji Dar 1
Tužilaštvo traži još dva mjeseca pritvora za 17 sarajevskih policajaca
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu predložilo je sarajevskom Općinskom sudu da za još dva mjeseca produži pritvor osumnjičenim policajcima Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo.
08.09.2020. u 16:40
get url
text

Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva, potvrdila je da je produženje pritvora zatraženo za svih 17 policijskih službenika kojima je prije mjesec određen pritvor. 

VEZANI TEKST - Dovedeni u KPZ: Potpuna reorganizacija zatvora u Sarajevu zbog pritvora policajcima

- Produženje pritvora predloženo je zbog opasnosti da bi osumjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela - kazala je Bavčić.

U akciji "Dar 1", izvedenoj polovinom augusta, uhapšeno je ukupno 18 policajaca.

Od tog broja, njih 17 je osumnjičeno za primanje dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Na teret im se stavlja više od stotinu krivičnih djela primanja dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebe službenog položaja.

VEZANI TEKST - Uhapšene sarajevske policajce predali Tužilaštvu KS

Jedan policijski službenik osumnjičen za pomoć učinitelju nakon krivičnog djela i odavanje službene tajne.

Za njega nije zatražen pritvor, ali su tražene mjere zabrane obavljanja dužnosti policijskog službenika, što je Sud i prihvatio.

Akcija hapšenja pripadnika MUP-a KS izvedena je pod nadzorom Tužilaštva KS i u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

Tokom akcije korištene su posebne istražne radnje, konkretno osumnjičeni su prisluškivani, te na taj način uhvaćeni u vršenju krivičnih djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.