open-navfaktor-logo
search
Civilna zaštita Tuzle
Tužba zbog kuće u Brezi: "Objektivno prekršen ugovor, suštinski je novac utrošen namjenski"
Pravobranilaštvo Grada Tuzla tužilo je Sejdaliju Bujakovića jer je zamjenski objekat za kuću koju je morao napustiti zbog klizišta, umjesto u Tuzli izgradio u Brezi.
10.02.2020. u 20:19
get url
text

Klizište nakon koje je kuća Sejdalije Bujakovića u tuzlanskom naselju Crvene Njive postala neupotrebljiva, dogodilo se 2010. godine. Riječ je o objektu za koji vlasnik tvrdi da posjeduje građevinsku dozvolu, ali uprkos tome, prošlo je šest godina dok nije dobio bilo kakvu naknadu. Vještak je kuću procijenio na više od 130.000 KM.

Ovaj čovjek je sav novac koji je dobio, 25.000 KM, po ugovoru iz 2016. godine, uložio u kupovinu zemljišta i gradnju kuće, a za sve je imao uredne račune koje je i dostavio komisiji zaduženoj da kontrolira utrošak. Komisija je utvrdila da je "korisnik sredstava dostavio dokumentaciju iz koje proizilazi da je utrošio i više sredstava od dodijeljenih", ali i to da uvid na licu mjesta nisu mogli izvršiti jer se objekat nalazi gdje oni nisu mjesno nadležni.

Bujaković je dobio novac Federalne uprave civilne zaštite za izgradnju zamjenskih objekata, a raspodjelu sredstava putem javnog oglasa provele su službe Grada Tuzle. Načelnik Civilne zaštite Grada Tuzle Slavko Stjepić kaže da je upoznat s ovim slučajem i da ga se može sagledati iz različitih aspekata.

- Ugovor prilikom dodjele sredstava potpisivali su Grad Tuzla, direktor federalnog fonda iz kojeg se dodjeljivao novac i korisnik. U svakom je ugovoru pisalo da se sredstva dodjeljuju za izgradnju zamjenskog objekta na teritoriji Grada Tuzle. Ti ljudi su imali dvije opcije. Da grade na svom zemljištu, ukoliko je gradnja dozvoljena, a ukoliko nisu imali zemljište, onda su mogli tražiti da im Grad osigura parcelu bez naknade - kaže Stjepić.

Sejdalija Bujaković za Faktor je rekao da je u više navrata aplicirao za zemljište, ali da ga nikada nije dobio te da je nakon što je dobio posao u Brezi shvatio da je tamo kupnja zemljišta i gradnja kuće kudikamo jeftnija.

- Čovjek nije tražio izmjenu ugovora da može graditi na drugom mjestu. Komisija koja je kontrolirala utrošak sredstava vjerovatno je gledala na taj način da on nije sredstva utoršio u skladu s ugovorom. Ne ulazeći u odluke pravobranilaštva i suda, objektivno u ugovoru piše da je lokacija objekta Tuzla. Suštinski, lako je utvrditi da li je taj čovjek utrošio novac za rješavanje stambenog pitanja i to je po meni najbitnije - navodi Stjepić.

On ističe da je njemu kao čovjeku suštinski važno da sredstva nisu potrošena nenamjenski, ali navodi da je to njegovo subjektivno mišljenje.

- Objektivno nije ispoštovao odredbu ugovora u kojem je pisalo da zamjenski objekat bude na području Tuzle. Pravobranilaštvo je dobilo neugodan zadatak da postupa u slučaju da se se ne poštuju neke odredbe ugovora. Kako su dolazili izvještaji nadležne komisije, mi smo proslijeđivali Pravobranilaštvu. Oni ne mogu razmišljati subjektivno, nego samo po zakonu - kaže Stjepić.

Pravobranilaštvo u tužbi traži povrat kompletnog iznosa od 25.000 KM, a uz to, od porodice koja je očito u stanju socijalne potrebe, traže naknadu za sastavljenje tužbe u iznosu od 940 KM. Bujaković je tužbu primio 14. januara ove godine, a prvo ročište zakazno je za 21. februar pred Općinskim sudom Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.