open-navfaktor-logo
search
Spriječeno napredovanje
Turska planira sutra staviti pod kontrolu sve šumske požare
Boreći se s požarima više od sedam dana, Turska je u četvrtak saopćila kako ima cilj da ih u petak sve stavi pod potpunu kontrolu.
05.08.2021. u 22:55
get url
text

- Uspjeli smo danas spriječiti napredovanje požara uprkos jakim vjetrovima. Cilj nam je da ih sutra stavimo pod potpunu kontrolu -  rekao je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu u provinciji Antalija prije sastanka u koordinacionom centru Ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) u okrugu Manavgat.

Što se tiče šumskih požara u Manavgatu, jednoj od regija koje su požari najviše uništili, Cavusoglu je rekao kako je gašenje iz zraka i sa tla zaustavilo širenje plamena.

- Na gašenju šumskih požara do sada su angažovana 1.832 vozila i letjelice, a na terenu 6.511 ljudi - rekao je on.

Prema njegovim riječima u šumskim požarima do sada povrijeđeno 770 ljudi, šestero je hospitalizirano, a nisu u životnoj opasnosti.

Cavusoglu je rekao da su u požarima u teško ili u potpunosti uništena 1.352 objekta, a da zajedno s pomoćnim objektima taj broj dostiže 2.164.

Do sada je podijeljeno 17 miliona turskih lira (oko 2 miliona dolara) za 1.055 porodica pogođenih požarima.

- Brzo ćemo pružiti finansijsku pomoć građanima u područjima na kojima je nanesena šteta - rekao je on.

Cavusoglu je rekao da su Sjedinjene Američke Države za gašenje šumskih požara ponudile Turskoj slanje dva helikoptera, te da ove dvije zemlje razrađuju detalje.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Turske Bekir Pakdemirli izjavio je da je Turska do sada stavila pod kontrolu 185 požara od 197 u 44 pokrajine.

Prema službenim podacima, najmanje je osam osoba izgubilo život u požarima koji su počeli izvijati prošle sedmice u južnoj Turskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.