Ministrica Turković je inicirala sastanak kako bi se pokušali pronaći posmrtni ostaci prvog pilota Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je, prema dostupnim informacijama, poginuo kada je 1. augusta 1994. godine u rejonu Plitvičkih jezera oboren ukrajinski avion, u kojem se Beganović nalazio kao kopilot. Ministrica je informisala otpravnika poslova da je naša zemlja izuzetno zainteresovana da se pronađu posmrtni ostaci Beganovića koji se, prema posljednjim informacijama, nalaze u Ukrajini. Naglasila je da bi pronalazak posmrtnih ostataka pilota i prebacivanje u Bosnu i Hercegovinu donio smiraj porodici Beganović nakon više od dvije i po decenije.

Otpravnik poslova Miniailo je kazao da će provjeriti sve informacije u vezi s ovim slučajem, te da će Ambasada Ukrajine uložiti napore kako bi se ovaj slučaj riješio.

Tokom sastanka je razgovarano i o drugim važnim pitanjima između dvije države. Istaknuto je da je Ukrajina zainteresovana za razvoj i unapređenje odnosa, te dodao da su mir i stabilnost vrlo važni za ovu zemlju. Na sastanku se razgovaralo o sporazumima o turizmu i liberalizaciji viznog režima, na koje Ukrajina čeka odgovor od Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su se usaglasili da je potrebno povećati bilateralne odnose i kontakte između dvije zemlje, te u budućnosti upriličiti uzajamne posjete ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ukrajine, saopćio je MVPBiH.