Dodala je kako je to činjenica koju javnost u Bosni i Hercegovini mora znati.

- Evropska unija nije zatvorila vrata Bosancima i Hercegovcima, ali u njoj nema mjesta politici i političarima koja blokiraju državu, koji prijete secesionizmom, koja podržavaju i opravdavaju agresiju, koji su ogrezli u korupciju i negiranje genocida koji uslovljavaju interes sviju nas sa ispunjavanjem vlastitog interesa - navela je Turković.

Ona je dodala da će "Bosna i Hercegovina, zasigurno, dobiti kandidatski status i na koncu i postati članica EU, ali na tom putu građani moraju pobijediti retrogradne snage koje danas licemjerno optužuju EU, a sve su uradili da ne dobijemo kandidatski status".

VEZANI TEKST - Evropsko vijeće: Spremni smo dati kandidatski status BiH, ali tek nakon reformi

- Dobili smo veliku podršku, kao država i kao snage koje žele evropsku budućnost, od brojnih evropskih lidera. To je dobro i budi nadu da ćemo ubrzo ostvatiti i taj ključni korak. Ali, to ne smije zamagliti činjenicu niti preciznu odgovornost za postojeće stanje, za višemjesečne blokade, za nerad, političke ucjene, antiustavno djelovanje, za pokušaje rušenja postignutog napretka - navela je Turković.

Poručila je kako "ovo nije odbijanje Bosne i Hercegovine, ovo je signal da se treba bolje organizirati i više raditi".

- Ništa se ne dobija na poklon. Sve treba zaraditi. Ukrajina se odlučnošću svojih državljana da se bore i izbore, i jasno prepoznatim ciljem njenih političkih vođa izborila za kandidatski status. Gdje su bosansko-hercegovački lideri u toj priči? Možemo lako prepoznati one koji su se borili, ali i one koji su opstruirali i uslovljavali. Kasno je sada plakati! Pred nama je ozbiljan rad. Ako budemo opredijeljeni za ozbiljan rad, cilj je ostvarljiv - poručila je Turković.