open-navfaktor-logo
search
Stotinu dana rada
Tulumović: Povećat ćemo plaće u zdravstvu, zahtjevi farmaceuta su nerealni, bit će i smjena
Posljednji u nizu izvještaja koji nismo usvojili odnosi se na Univerzitet u Tuzli. Tu imamo i nekih stvari koje će sigurno biti predmet i sudskih gonjenja, kaže premijer TK
06.11.2019. u 15:31
get url
text
Premijer TK Denijal Tulumović
Premijer TK Denijal Tulumović

Povodom 100 dana rada Vlade Tuzlanskog kantona, premijer Denijal Tulumović iznio je rezultate koje smatra najznačajnijim, odgovorio na neka goruća pitanja i otkrio dio planova za narednu godinu. Premijer je govorio o svom osuđenom savjetniku Abdulahu Zukiću, zahtjevima medicinskih radnika i farmaceuta, stanju na Univerzitetu u Tuzli...

O Zukiću, bivšem ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Tuzlanskog kantona, koji je nepravosnažno osuđen zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine utjecajem, premijer Tulumović je rekao da će biti smijenjen ukoliko bude pravosnažno osuđen.

- Onog trena kada dobije pravosnažnu presudu, ostat će bez posla. On je i žrtva spinovanja političkih subjekata, ali će o svemu donijeti odluku sud, a do tada je on moj koristan saradnik - rekao je Tulumović.

Vlada TK nije usvojila veliki broj izvještaja o radu kantonalnih institucija, ustanova i preduzeća, a već je počela smjena članova upravnih odbora.

- Svakako da će biti smjena, ali ne znači da će svi kadrovi kojima nisu usvojeni izvještaji biti smijenjeni. U saradnji s koalicionim partnerima želimo postići da najbolji kadrovi budu postavljeni na funkcije. Posljednji u nizu izvještaja koji nismo usvojili odnosi se na Univerzitet u Tuzli. Tu imamo i nekih stvari koje će sigurno biti predmet i sudskih gonjenja. Oko 1,7 miliona KM je utrošeno za vanjske suradnike, a Porezna uprava je tu utvrdila niz nepravilnosti. Nije adekvatno izdvajano za porez, a tu možemo kriviti nekoga ko je zadužen za finansije na Univerzitetu. To sa sobom može puvući velika sredstva koja mogu blokirati rad Univerziteta - rekao je Tulumović.

On je istakao da je postignut dogovor sa akademskom zajednicom da bude provedena odluke Ustavnog suda BiH, po kojoj Zakon o visokom obrazovanju TK treba uskladiti sa Federalnim zakonom o visokom obrazovanju.

Premijer je danas potvrdio da će UKC Tuzla dobiti novog direktora imenovanjem vršioca dužnosti te istakao da će akademskoj zajednici biti dat prostor da riješi problem imenovanja prorektora na Univerzitetu u Tuzli, kojih nema već skoro dvije godine.

O povećenju plaća za medicinske radnike i naknade za izdavanje lijekova s esencijalne liste za farmaceute premijer je rekao:

"Kada su farmaceuti u pitanju, mislim da su njihovi zahtjevi nerealni. Oni imaju zagarantovanu maržu koja iznosi jednu marku. Ja mogu postaviti pitanje zašto u Banovićima nema dužurne apoteke. Mislim da imaju tri ukupno, ali nema dežurstva. Narednog ugovora neće biti dok se ne organizira dežurstvo. Sramotno je da se u 21. stoljeću u 23 sata ne može dobiti lijek. Zdravstveni radnici mogu očekivati povećanje plaća, obećanje smo dali i ispunit ćemo u skladu s mogućnostima."

O stanju u budžetu govorio je ministar finansija Suad Mustajbašić, koji je istakao da je postignuta dnevna likvidnost i da se sve obaveze plaćaju na vrijeme.

- U ovih 100 dana smo zatečeni, nakon obavijesti Ministarstva finasija FBiH o dugu po dva kredita MMF-a za održanje likvidnosti i rekonstrukciju Plave bolnice, u ukupnom iznosu od 24,5 miliona maraka. To su prispjele, a neisplaćene obaveze. Akumulirani deficit je na kraju prošle godine iznosio 25 miliona maraka, a revizori su utvrdili naknadno da je veći za oko tri miliona. Međutim, kada bi Ministarstvo finansija FBiH zatražilo isplatu, mi bismo bili u velikom problemu. Imali smo kontakte i dobili reprogram i uskoro ćemo ga raspraviti na Vladi - kaže Mustajbašić.

On je dodao da prethodna vlada nije poštovala Zakon o izvršenju budžeta jer obaveze po kreditima MMF-a nije stavljala u prvi red prioriteta.

Vlada TK za 100 dana rada održala je 13 redovnih i sedam vanrednih sjednica na kojima je razmatrano 225 tačaka dnevnog reda i 254 pojedinačne mjere. Među posebnim rezultatima rada istaknuto je 750.000 KM poticaja za samozapošljavanje i zapošljavnje boračkih kategorija, podrška stambenom zbrinjavanju mladih i njihovih udruženja sa 150.000 KM, nova raspodjela sredstava od vodnih naknada u ukupnom iznosu od 10,5 miliona KM, 1,7 miliona za podršku privredi...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.