Desetine hiljada demonstranata protestiraju u centru Londona zbog dolaska američkog predsjednika Donalda Trumpa u zvaničnu posjetu Velikoj Britaniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti su se od ranih jutarnjih sati okupili na Trgu Trfalgar koji se nalazi u blizini sjedišta vlade u kojem će premijerka Theresa May primiti Trumpa. Trump je uz maksimalne mjere sigurnosti stigao u kompleks britanske vlade, tako da se nije ni približavao okupljenoj masi. Demonstranti s transparentima su se potom zaputili ka sjedištu vlade u Downing Steetu, ali ih je policija zaustavila.

Hiljade demonstranata potom su se okupile na Trgu parlamenta. Tokom dana se očekuje još veći broj demonstranata na ulicama Londona, a očekuje se i dolazak čelnika opozicione Laburističke partije. Trump i May će nakon sastanaka održati i zajedničku konferenciju za medije.

Američki predsjednik Trump jučer je doputovao u trodnevnu posjetu Velikoj Britaniji, a sutra popodne će otputovati i u Francusku kako bi prisustvovao ceremoniji obilježavanja 75. godišnjice Dana D, najveće pomorske bitke u Drugom svjetskom ratu i ratovima uopće.