open-navfaktor-logo
search
DIplomatski vandalizam
Trump istupio iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz "ličnih razloga"?!
U dopisu je Darroch ukazao na podjele među savjetnicima američkog predsjednika i da Bijela kuća nema "svakodnevnu" strategiju o tome šta učiniti nakon povlačenja iz sporazuma
14.07.2019. u 10:00
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump istupio je iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz "ličnih razloga", jer je dogovor o tome postigao njegov prethodnik Barack Obama, navodi se u diplomatskoj prepisci bivšeg britanskog ambasadora u Washingtonu Kima Darrocha.

Darroch je ovaj Trumpov potez opisao kao "diplomatski vandalizam", navodi Mail on Sunday. List navodi da je Darroch ovaj dopis napisao nakon što je tadašnji britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson 2018. godine apelovao na SAD da ostanu u nuklearnom sporazumu.

U dopisu je Darroch ukazao na podjele među savjetnicima američkog predsjednika i da Bijela kuća nema "svakodnevnu" strategiju o tome šta učiniti nakon povlačenja iz sporazuma. Novi dopisi Darrocha objavljeni su uprkos upozorenju Scotland Yarda medijima da ne objavljuju diplomatske prepiske, jer time krše zakon o čuvanju državnih tajni.

Prošle sedmice objavljena je Darrochova diplomatska prepiska sa Foreign Officeom u kojoj oštro kritikuje Trumpovu administraciju, što je izazvalo niz reagovanja američkog predsjednika. Darroch je potom podnio ostavku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.