Mirela je novinarima ispričala kako joj brane pobačaj u Hrvatskoj iako joj beba ima veliki tumor zbog kojeg će ili umrijeti ili živjeti kao biljka.

Jučer popodne Čavajda je bila na pregledu ultrazvukom u KBC-u Merkur u Zagrebu, gdje su joj rekli da dokumentaciju šalju na drugostepenu etičku komisiju u KBC Zagreb.

- Primili su me odmah. Doktor mi nije dao nikakve detaljne informacije, ali su dali do znanja da bi bilo bolje da se dijete rodi pa da ga oni pokušaju spasiti. Zapakirali su dokumentaciju za drugostepenu komisiju preda mnom i pozvali šofera da to odnese na Rebro. Mogu odmah danas početi donositi odluku da li će mi napraviti zahvat ili ne - rekla je Čavajda i dodala:

- Rekla sam im da imam dogovoren termin u Sloveniji i da ih molim da odluka bude sutra. Kazali su mi da se ne nadam previše jer "mi ne možemo ubiti dijete". Doktor me doslovce pitao: "Da li biste vi ubili dijete s tumorom koje ima dvije godine?" Sramotno. Podsjetila sam da mi je njegova struka dala nepovoljne prognoze i rekla da će dijete ili umrijeti ili živjeti s teškim oštećenjima - ispričala je trudnica.

- To su utvrdili još 19. aprila, a oni sad tek šalju nalaze neuropedijatrima pa bih pitala gdje su svi skupa bili do sada - dodala je Čavajda.

Ljekari je, piše Večernji list, nisu upoznali sa zakonskom odredbom po kojoj se u takvim slučajevima i uz odobrenje komisije prekidi trudnoće rade i nakon desete sedmice trudnoće, zbog čega će slučaj završiti na sudu. 

- Da, sve ću ih tužiti redom, apsolutno, samo dok napravim prekid, ali i oporavim se nakon svega jer ovo kroz što prolazimo moja porodica i ja je strašno - kazala je Čavajda.