open-navfaktor-logo
search
Ponašaju se kao Dodik
"Trojka" bi u KS da vodi vanjsku politiku: Traže sjednicu o reviziji, hoće li možda preispitati i ulogu Alije Izetbegovića?
Nimalo bezazlen, pomno skovan plan koji može imati dalekosežne pogubne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu, potpomognut zdušno vanjskim igračima, pokrenut je u Kantonu Sarajevo pričom o propasti revizije presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.
18.05.2022. u 14:24
get url
text
get url
text

Sve je počelo kao "slučajno", predlaganjem i proglašenjem Nevenke Tromp-Vrkić za počasnu građanku Kantona Sarajevo. Predložio ju je NiP-ovac Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS, a na čelu Odbora za dodjelu ovog priznanja je kantonalni zastupnik Elmedin Konaković.

VEZANI TEKST - Čolo: Legitimitet agenta nije razlog odbijanja revizije, već izostanak odluke Predsjedništva BiH

Onda je krenula hajka na Bakira Izetbegovića i SDA da su glavni krivci za propast revizije, da je predsjednik ove stranke izdajnik, uključena je propagandna mašinerija na društvenim mrežama, a podršku pružaju pojedini mediji. "Trojka", između ostalog, to radi kako bi izvršila pritisak da se Izetbegović ne kandiduje za člana Predsjedništva BiH, a plan je po svemu sudeći daleko obimniji i opasniji.

Tromp-Vrkić je u dva TV gostovanja duboko se miješajući u politiku naše zemlje, za mogući "raspad BiH optužila Bakira Izetbegovića". Tu je svakako i bivši tužilac Haškog tribunala Geoffrey Nice, koji je izuzetno blizak sa Tromp-Vrkić.

Paralelno sa ovom akcijom u koju su aktivno uključeni pojedinci iz "Trojke", od rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja se tražilo da Tromp-Vrkić i Nicea uključi u nastavni proces UNSA. Također, spomenuti dvojac uz podršku pojedinaca iz "Trojke" je planirao 8. jula u Sarajevu "naučnu" konferenciju o Srebrenici na kojoj bi se u konačnici raspravljalo o Srebrenici i navodnoj izdaji Srebrenice, te onda kao usput, i o propasti revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu!?  

Na konferenciju bi između ostalih bili pozvani bivši specijalni izaslanik UN-a Yasushi Akashi, čija je uloga u padu Srebrenice zaštićene zone UN-a svima dobro poznata, Carl Bildt, i drugi međunarodni predstavnici koji su imali svoje prste u dešavanjima oko Srebrenice, te kontroverzni Geoffrey Nice, koji je prije nekoliko dana poručio da je "veoma zauzet drugim stvarima, ali očekujte da ćemo u julu to nadoknaditi u Sarajevu".  

Također, plan je da se na konferenciju, naravno ukoliko uspiju da je organiziraju, s obzirom na to da su se udruženja žrtava već pobunila ne samo protiv Nevenke Tromp-Vrkić, već i protiv jednog takvog skupa, i to samo tri dana prije obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, pozovu predsjednici svih probosanskih stranaka, među kojima i Izetbegović. Tu bi se iskoristila prilika da svi učesnici pošalju poruku javnosti da je predsjednik SDA izdajnik.

Da li će ili ne doći do organiziranja ovog skupa, još je neizvjesno, ali je žalosno i neprihvatljivo da bilo ko u BiH može pomagati i podržavati ovakve pokušaje negacije i relativiziranja genocida u Srebrenici, a pogotovo ako obnaša funkciju u ovoj državi, pa bio to rektor ili neki savjetnik u državnoj upravi.

Stoga je aktiviran rezervni plan, te su stranke koje čine "Trojku", Narod i pravda, SDPBiH i Naša stranka uputili na protokol zahtjev za održavanje tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj bi se raspravljalo o "implementaciji presude Međunarodnog suda pravde u Hagu od 26. februara 2007, te razlozima i posljedicama neuspjeha podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe BiH protiv Srbije za genocid". O zahtjevu "Trojke" će se raspravljati danas na Kolegiju Skupštine. 

VEZANI TEKST - Tako je počela kampanja: Tromp nije dobila eure, Konaković tvrdio da je BiH tužila Srbiju za genocida nad Srbima

Na stranu to što sastavljači zahtjeva i ne znaju šta je trebalo revidirati da li tužbu ili presudu, opasno je što se jedan kanton, zahvaljujući strankama "Trojke", a posebno onom koji "lideriše procesima" upušta u iznimno opasnu političku avanturu, u kojoj kanton preuzima prerogative države, odnosno Predsjedništva BiH koje je jedino nadležno za vođenje vanjske politike.

Skandalozno je da "Trojka" u kojoj prednjači Konaković i njegov NiP nastavlja da se bruka zahtjevom da se govori o "propasti revizije tužbe". Valjda je država Bosna i Hercegovina uspjela dobiti presudu da je Srbija odgovorna za nekažnjavanje i nesprečavanje genocida. Valjda im konačno neko treba objasniti da je BiH 2007. godine dobila presudu od MSP-a i da je podnijela zahtjev za reviziju na tu presudu. Svojim zahtjevom da jedan kanton raspravlja o stvarima koje su u nadležnosti Predsjedništva BiH i državnih institucija još jednom potvrđuju svu ispraznost i promašenost svoje politike.

Možda da organiziraju i pitanje ukidanje PDV-a, ulaska u NATO ili čak po uzoru na secesionistu Milorada Dodika i referendum? Možda da svih 10 kantona pokrenu pitanje naše presude ili čak sve općine u Federaciji BiH slijedeći političke manipulacije "Trojke"?  

VEZANI TEKST - Etiketiranjem kao "izdajnika" žele spriječiti njegovu kandidaturu: Zašto se "Trojka" boji pobjede Izetbegovića

Šta su to zamislili iz "Trojke"? Da možda na tematsku sjednicu na kojoj će kantonalni zastupnici raspravljati o državnim pitanjima i vanjskoj politici pozovu na saslušanje bivše članove Predsjedništva BiH Beriza Belkića, Bakira Izetbegovića, Harisa Silajdžića?

Da li će saslušati Dragana Čovića koji je bio "neutralan", odnosno suštinski i formalno protiv kada se na sjednici Predsjedništva BiH diskutovalo u reviziji ili možda Mladena Ivanića koji je slao pisma u Hag i rušio reviziju?

Da pozovu možda i smijenjenu glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, koja je obustavila istragu protiv Čovića i Ivanića, za koje su udruženja žrtava podnijela krivičnu prijavu da su onemogućili reviziju, a da još drže otvorenu prijavu u Tužilaštvu BiH protiv Bakira Izetbegovića koja je podnesena iz bh. entiteta RS u vezi sa revizijom. Da li je to cilj "Trojke"?

VEZANI TEKST - Kako je Konaković sam otkrio šta stoji iza hajke o reviziji presude protiv Srbije

Možda je najbolje da pozovu najbolje svjetske stručnjake koji su nas zastupali pred Međunarodnim sudom pravde da im prvo pokušaju objasniti procedure i nadležnosti i šta je BiH uradila i kako. Do tada bi im predavanja u njihovim političkim školama mogli na tu temu održati prof. dr. Kasim Trnka, Amor Mašović, jedna od naših najboljih advokatica Vasvija Vidović, vrhunska pravnica Alma Čolo...

Umjesto ovih zahtjeva za tematske sjednice, bolje bi im bilo da usvoje Rezoluciju EU Parlamenta o Srebrenici koju je primjera radi usvojio BPK-Goražde i pokazao kako se afirmira država i štiti istina. 

A ko zna? Možda će "Trojka" ići dotle da počne preispitivati i ulogu rahmetli Alije Izetbegovića? 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.